Оранжев код за валежи в събота за 17 области

17 области са с оранжев код за валежи в събота, предупредиха от Националния оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР.

В прогнозата на 7 октомври – събота, е обявен оранжев код за областите: Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, В.Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.
В тези райони ще бъде облачно със значителни валежи, като прогнозите са за сумарни количества между 35 и 60 л/кв.м. Валежите ще продължат и след полунощ.

За останалите райони на страната е обявен жълт код за обилни валежи, като се очакват сумарни количества между 25 и 35 л/кв.м. Валежите ще продължат и след полунощ.
В Националния оперативен център на Пожарната постъпи прогноза от Националния институт по метрология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) и Метеорологичния център на Военновъздушните сили на Министерството на отбраната. Те предупреждават за опасни явления, обилни валежи, съпроводени с ниски температури, образуване на снежна покривка във високите части и силни ветрове.

Областните управители са информирани за прогнозата за времето през следващите два дни и предупредени за предприемане на допълнителни мерки.
От Пожарната са дали указания до териториалните си структури за повишаване на готовността за действие при възникване на извънредни ситуации, информират от МВР./ news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram