Опълченци от Казанлъшкия край

По повод националния празник на Република България – 3 март, Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ представя изложбата „Опълченци от Казанлъшкия край“. Тя ще бъде открита на 28 февруари в 17.30 часа в мултимедийната зала на ИМ „Искра“, гр. Казанлък, където ще остане до 19 април.
Изложбата представя бойната летопис на Освободителната война, която отрежда достойно място на доблестните български синове. В боя при Стара Загора на 31 юли, при отбраната на Шипченския проход през август 1877г., в зимното преминаване на Балкана и атаката на Шейновския укрепен лагер през януари 1878г., в многобройните схватки с врага в Котленския балкан те проявяват удивителен стоицизъм и воля за победа. Много родолюбиви българи от Казанлъшкия край се включват в състава на Българското опълчение. Родените в Казанлък и Казанлъшко са общо 122 души. С този регион са свързани и имената на 45 доброволци, които се заселват тук след Освобождението.
Активни участници в Априлското въстание и в Сръбско-турската война от 1876 г., доброволците от Казанлъшкия край се включват в състава на опълчението и в най-решителните битки по време на Руско-турската война 1877-1878 г. дават скъпи жертви. След Освобождението активно участват в политическия живот на страната, защитават Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., сражават се в Сръбско-българската война. Някои от тях остават на служба в Българската земска войска и градят успешна военна кариера.
В изложбата ще бъдат представени движими културни ценности от фондовете на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и ИМ „Искра“, гр. Казанлък – лични вещи, оригинални документи, свидетелства и снимки, медали, оръжие на родени и живели в Казанлъшкия край опълченци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram