Опасно време: Оранжев и жълт код за сняг, дъжд и вятър за 28 ноември

Зимата започна в повечето райони на Северна и Източна България, където е обявен жълт код за снеговалежи и виелици. Тук се очакват и значителни валежи – около 25-35 л/кв.м. Днес ще вали над цялата страна в повечето райони мокър сняг, а температурите рязко ще се понижат и дневните ще бъдат между 1 и 5 градуса.

Жълт код заради валежи от сняг и дъжд, както и силни ветрове, е в сила за 19 области в Северна, Източна и част от Южна България.

В областите Видин, Монтана, Враца и Плевен през деня в сряда ще започне натрупването на снежна покривка с дебелина между 5 и 15 см.
В областите Бургас, Ямбол и Сливен се очакват значителни валежи от дъжд – между 25 и 35 л/кв.м. С бързото понижение на температурите дъждът ще преминава в сняг. Значителни валежи от дъжд се очакват и в областите Кърджали и Хасково
В четвъртък валежите на места ще продължат и ще застудее още. Сутрешните температури ще бъдат между минус 8 и минус 4 градуса, а дневните между минус 3 и 0 градуса.

И в петък съществена промяна на времето не се очаква – зимата ще се застои заедно със снежната покривка. Ще вали сняг предимно в Северна и Източна България, там ще бъде доста студено – сутринта температурите се очаква да паднат до минус 12 градуса, а дневните ще бъдат до около минус 5 градуса. В Западна и Южна България ще бъде малко по-топло – сутринта около минус 5 – минус 7 градуса, следобед между минус 1 и 3 градуса.

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“ във връзка с очакваните превалявания от сняг на много места.

От АПИ напомнят, че шофьорите трябва да карат внимателно, да спазват правилата за движение и необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Близо 300 снегопочистващи машини ще участват в поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци. По опорните пунктове са осигурени необходимите количества сол, пясък, луга и химически вещества.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и на тел. 0700 130 20 в АПИ.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram