Ограничават достъпа на автомобили по горски пътища в района на ДЛС „Мазалат“

През последните години, особено през почивните и празнични дни, се наблюдава масово движение на автомобили с висока проходимост, АТВ и мотоциклети в ловностопанския район на Държавно ловно стопанство „Мазалат“. Особено интензивно е движението по пътя от село Ясеново до хижа „Партизанска песен“. 

Не са редки случаите на посегателство от страна на свободно преминаващите превозни средства върху изградените съоръжения за наблюдаване и лов, както и хранилки за подхранване на дивеча. 

В ловностопанските райони на ДЛС „Мазалат“ се ловува подборно дива свиня, сърна и благороден елен и засиленото движение на автомобили влияе негативно на дивеча, особено в брачния период и периода на отглеждане на малките. 

През последните години в района са установени и много бракониерски набези и използването на забранени средства за лов – нощни уреди и пр. А наличието на множество достъпни за движение пътища затруднява охраната и опазването на дивеча. 

Имайки предвид всичко изброено, директорът на Районна дирекция на горите – Стара Загора инж. Петър Заяков издаде на 19 март заповед, с която се забранява движението на пътни превозни средства по горските пътища в района на ДЛС „Мазалат“. 

Срокът на действие на заповедта е три месеца. 

ДЛС „Мазалат” носи името на едноименния старопланински връх Мазалат. В границите му попадат южните склонове на Троянско-Калоферският и Шипченският дял на Средна Стара Планина, както и северните склонове на Сърнена (Източна) Средна гора. Намира се до прочутата българска Розова долина край Казанлък.

Десант нет

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram