Общинският съвет вдига глобите за каруци по улиците

Общинският съвет на  Казанлък ще обсъди предложените промени в Наредба 30 за движението на превозните средства на територията на общината. Ако бъдат одобрени те ще въведат по-строг контрол за движение на каруци по пътищата в общината, както и завишаване на санкциите за нарушителите.

Предложеният проект на комисията по транспорт в общинския съвет предвижда изискване за издаване на паспорт ,съгласно Закона за ветеринорномедицинската дейност, за животните, теглещи такива превозни средства. Ще се изисква каруците да имат два номера, да са боядисани в светлоотразително жълто, а водачите да носят светлоотразителни жилетки. Предложена е и промяна, която позволява на санкциониращите органи да задържат и изземват каруцата и животното на нарушителите. Ще бъдат увеличени и глобите от 10 на 100 лв. за нарушение на наредбата.

По-сериозните изисквания към теглените от животни превозни средства идват в отговор на общественото недоволство в общината, надигнало се след като двама младежи загинаха при катастрофа с участието на каруца без означения и светлоотразители на пътя Стара Загора-Казанлък през октомври. На протести в края на годината бе събрана и подписка от жители на Казанлък с искане за пълна забрана на каруците по пътищата или ограничение на движението им в тъмната част на денонощието. Те са разгледани в Поостоянната комисия по транспорт в общинския съвет, но от там уточняват, че няма как да бъдат приети, защото противоречат на Закона за движение за пътищата.

На заседанието днес ще бъде Общинският съвет в Казанлък ще разгледа още бюджета и инвестиционната програма на Общината за 2019 година. Подобрения в сферите на здравеопазването и инфраструктурата в детските заведения ще бъдат едни от приоритетите за Община Казанлък през 2019 година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram