Общинската структура на БЧК награди своите активисти и доброволци

Общинският съвет на Българския червен кръст в  Казанлък отбеляза Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец  8 –ми май. На специална церемония в залата на организацията бяха връчени червенокръстки награди на служители, доброволци, дарители, партньори, бенефециенти в различните дейности на организацията и благодарствени дипломи на общински активисти и партньори. Със званието „Млад отличник на БЧК” и медал бе  удостоена Йоанна Нейкова, координатор на БМЧК, Казанлък.
Връчени бяха четири почетни грамоти за проявено човеколюбие и в знак на признателност за утвърждаване на хуманната същност на Червения кръст на Николина Дончева, Иван Коев, Йорданка Вълкова и  Валентина Георгиева Стоилова – дългогодишни доброволци при разпределение на Интервенционните запаси от Европейският съюз на територията на община Казанлък.
На четирима доброволци на БЧК бе  връчен   благодарствен диплом  за активна червенокръстка дейност.
Международният ден на Червения кръст и Червения  полумесец се  празнува от 1953 г. по решение на международната конференция на Червения кръст в чест на годишнината от рождението на Анри Дюнан –  швейцарски общественик и носител на Нобелова награда за мир за 1901 г., инициатор за основаването на Международния комитет на Червения кръст през 1863 г. През 1859 г. Той  организира лазарет и оказва помощ на ранените при битката при Солферино. При тази битка загиват  22 хиляди австрийци и 17 хиляди французи и италианци. Анри Дюнан, който бил свидетел на битката, бил потресен от мащабите на кръвопролитието и решил да направи всичко възможно, за да облекчи страданията на войниците. Така той става основоположник на Червения кръст.Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец обединява  повече от 400 млн. души в 175 страни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram