Община Ст. Загора превръща Античния град в туристическа атракция

Община Стара Загора започва изпълнението на проект, с който ще превърне античния град в туристическа атракция. Проектът е на стойност над 4 млн. лева и се финансира със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“, по програмата „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции“.
В рамките на една година ще бъде извършена консервация и експониране на запазените елементи на отбранителното съоръжение – портата, крепостните стени, главният площад и улиците на античния град, както и оформяне на модерни външни експозиционни зони и инфраструктура за оформянето на завършен туристически маршрут към монументалния археологически комплекс.
Първата копка на обекта ще бъде направена на 5 март от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и Калин Русев, представляващ „Античната Августа Траяна“ ДЗЗД .
За първи път на територията на община Стара Загора ще бъде реализиран цялостен туристически маркетингов продукт, в който културно-историческите паметници се допълват от изнесена навън музейна среда, модерна интерактивна туристическа информационна система и инфраструктура за достъп до комплекса откъм централния градски площад за провеждането на спектакли, празненства и различни по форма атракции. В рамките на проекта ще бъдат обучени служители на Регионалният исторически музей, ангажирани с предоставянето на туристически услуги. Ще бъдат обучени и назначени на работа петима аниматори, които ще обслужват посетителите на РИМ Стара Загора и Туристическия информационен център.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram