Община Казанлък ще кандидатства за енергоспестяващи мерки на ЦОП и ЦСРИ

Кметът на Казанлък Галина Стоянова внася предложение до общинските съветници за одобрение на възможността Община Казанлък да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по процедура BG-RRP-11.011 „Повишаване на енергийната ефективност на социалната инфраструктура за предоставяне на социални услуги, делегирана от държавата дейност“ по Програма за модернизиране на дългосрочната грижа към Националния план за възстановяване и устойчивост за общински обект в град Казанлък, ул. Войнишка, №25, в който се предоставят две социални услуги, делегирани от държавата дейности – Център за обществена подкрепа и Център за социална рехабилитация и интеграция.
Съветниците ще се произнесат по това предложение на своето заседание в четвъртък, 27 юли.


Целта на процедурата е да се повиши качеството на предоставяните социални услуги на потребителите и да се постигнат енергийни спестявания в размер на 30 % годишно спрямо базовия размер на първична енергия преди реализацията на проекта в сградите на предоставяните социални услуги, обект на интервенция, чрез изпълнение на пакет от мерки за енергийна ефективност.
Допустими по процедурата са общински и/или държавни сгради, в които се предоставят социални услуги в общността, делегирани от държавата дейности.
Вносителят на предложението предлага да се разработи проект за общинската сграда на ул. „Войнишка“, №25, в която се предоставят две социални услуги, делегирани от държавата дейности – Център за обществена подкрепа и Център за социална рехабилитация и интеграция. В сградата не са изпълнени основни енергоспестяващи мерки за топлоизолация на стени и под. Частично са изпълнени мерки за топлоизолация на покрив и подмяна на дограма. Осветителните тела не са енергоспестяващи. Няма и действаща отоплителна инсталация.


За установяване техническото и енергийно състояние на сградата, за извеждане на пакет от задължителни енергоспестяващи мерки и подготовка на техническа документация за сградата, необходима на етап кандидатстване за финансиране, е възложено да се извърши обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, технически паспорт, обследване за енергийна ефективност и изготвяне на инвестиционен проект за изпълнение на пакет от енергоспестяващи мерки, мерки за достъпност и други нормативно регламентирани дейности.
Условията за кандидатстване по процедурата изискват решение на Общински съвет, с което да се декларира, че всяка една социална услуга, чиято сграда е предмет на интервенция по процедурата, ще бъде поддържана минимум 5 години след датата на приключване на дейностите по
инвестицията и одобрение на искането за окончателно плащане от страна на Структурата за наблюдение и докладване, както и че предназначението на сградата/помещенията, обект на интервенция по инвестицията, няма да бъде променяно за период не по-малък от 5 години след датата на приключване на дейностите по инвестицията и одобрение на искането за окончателно плащане от страна на Структурата за наблюдение и докладване.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram