Община Казанлък е събирала незаконни такси, реши Административният съд

Община Казанлък незаконно е събирала такси от гражданите за разрешения за прокопаване на улични и тротоарни настилки, реши Старозагорският административен съд. На заседание миналия четвъртък, 14 юли, съдебният състав с председател Бойка Табакова е отменил разпоредбите на чл.44 ал.1, т.61 от Наредба № 26 на Общината за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Казанлък, приети с промени в Решение № 73/ 13.02.2012г. на Общински съвет – Казанлък, като незаконосъобразни. Делото е заведено по протест на окръжния прокурор Маргарита Димитрова.

Според тези разпоредби вече четири години администрацията събира от казанлъчани депозит за възстановяване на улична настилка в размер на 100 лева, на тротоар за базалтови/бетонови плочи 35 лева, настилка от плочи с тревна фуга 25 лева,  бетонов бордюр 30 лева, зелени площи 20 лева и зелени площи с едрогабаритна растителност 50 лева.

Съдът сметнал, че съгласно чл.74, ал.1, т.8 и т.9 от ЗУТ, задължение на строителя на улични мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура е да извършва за своя сметка необходими възстановителни работи в срокове, определени от общинската администрация и да отстрани нанесените повреди, констатирани от общинската администрация и отразени в констативен протокол, в срокове, определени от общинската администрация. Неизпълнението на тези задължения се свързва с възможността за ангажиране на административно наказателна или гражданска отговорност на строителя /вкл. с възможността общината да иска възстановяване на разходите, които е направила при неизпълнението на посочените задължения.

На практика с определената цена за услуга „разрешения за прокопаване на улични и тротоарни настилки”, представляваща част услугата за издаване на разрешение за строеж в хипотезата на чл.72, ал.1 от ЗУТ, Общински съвет – Казанлък регламентира за една и съща услуга налага две различни цени.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14 дневен срок от съобщаването му на страните.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram