Общината отцепи опасна сграда, чака живеещите да си я ремонтират

Жилищната сграда с потенциално опасна мазилка е собственост на частни лица

 

Община Казанлък предприе спешни мерки по обезопасяването на тротоара пред жилищна сграда на бул. „23 Пехотен Шипченски полк“ 14, вх. А и вх. Б. По северната фасада на сградата има подкожушена мазилка, създаваща опасност за преминаващите граждани, за живущите в двата входа и за пазаруващите в магазин „Аскент“.  Периметърът в частта, където има опасни участъци от външната мазилка, е ограден със сигнална лента.

Комисия, съставена от специалисти на Община Казанлък, извърши проверка на място, потърси домоуправителите на двата входа и установи реалното състояние на сградата.  В резултат на направената проверка, констатациите са, че под влияние на атмосферните условия, на северната фасада е започнал процес, който се е активизирал и съществува възможност от отлепяне на парчета мазилка или други строителни материали, което представлява потенциална опасност за преминаващите хора.

Това налага своевременно да се предприемат мерки за отстраняване на подкожушената мазилка и ремонтиране на фасадата, за сметка на собствениците на сградата на бул. „23 Пехотен Шипченски полк“ 14, вх. А и вх. Б. Сградата се намира в режим на етажна собственост и според ЗУЕС собствениците са длъжни да заплатят разходите за ремонт, реконструкция и обновяване на общите части, съразмерно с притежаваните от тях идеални части.

Община Казанлък информира с писмо собствениците, че в срок от 14 календарни дни от  неговото оповестяване са длъжни да вземат решение на Общо събрание за организиране на ремонтна дейност по отстраняване на опасната мазилка и полагането на нова. Протокол от Общото събрание трябва да се представи в Община Казанлък.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram