Общественото обсъждане на проектобюджет ‘2013 премина при широк интерес

Ds olil

Проектобюджетът на Община Казанлък за 2013 г. бе представен пред казанлъшката общественост. Основните акценти, приоритети и цели на бюджета представи кметът Галина Стоянова, която подчерта отново, че инвестиционната програма, съфинансирането на проекти и изплащането на старите наследени задължения са главните приоритети, заложени в бюджета. Неговата макрорамка е 36 172 327 лв.
Кметът Стоянова каза още, че бюджет’2013 е съставен разумно в разходната част, а приходната частта е напълно реална. Тя коментира основните дейности на Общината по подобряване на пътната инфраструктура на територията на града и населените места, реконструкцията на обекти от важно значение за гражданите и други мероприятия в социалната сфера, културата и туризма, младежките дейности, спорта.
През 2013 г. няма да има увеличение на нито една ставка на нито един елемент в местните данъци и такси, категоричен бе заместник-кметът Петър Косев. Приходите от местни данъци и такси за заложени в размер на 5 758 600 лв. и малкото увеличение спрямо плана за 2012 г. се дължи на очакваната по-висока събираемост.
Инвестиционната програма и спечелените проекти с европейско финансиране в размер над 68 млн. лв. представиха съответно заместник-кметовете Даниела Коева и Лилия Цонкова.
Присъстващите граждани направиха предложения, които бяха свързани със закупуване базата на БТК за пенсионерски клуб в с. Овощник; с актуализация на заплащането в общинските културни институти в съответствие със стандартите в държавните такива; за увеличаване със 17 000 лв. бюджета на Общински театър „Любомир Кабакчиев“. Младежите живо се интересуваха от бъдещето на Младежкия дом, за който в проектобюджета са заложени 63000 лв. за основна реконструкция с изграждането на зрителна зала и други подходящи помещения за младите хора.
Всички предложения, направени на общественото обсъждане, ще бъдат внесени в понеделник, 28 януари, в ОбС-Казанлък. А по внесения проектобюджет общинските съветници ще имат възможност да дискутират на заседанието си на 1 февруари 2013 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram