Общественият консултативен съвет сезира Прокуратурата за тежкото финансово състояние на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Председателят на Обществения консултативен съвет (ОКС) и Областен управител Живка Аладжова и зам.-председателите Валентин Вълков и Мирчо Христов внесоха днес сигнал в Окръжна прокуратура за проверка на МБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора. Сигналът е на основание Решение №3 от второто заседание на ОКС.
Ние, като гражданско общество, искаме прокуратурата да си свърши работата. Ще следим за сроковете на преписката в Прокуратурата и ако се наложи, ще сезираме и Главния прокурор, каза Аладжова пред журналисти. Надяваме се Прокуратурата да направи пълна проверка, която да докаже как през последните няколко години е управлявано здравното заведение, споделиха Вълков и Христов. Сигналът бе заведен под № 4211/2013. Ръководството на Обществения консултативен съвет се срещна с окръжния прокурор Константин Тачев. Очакваме Прокуратурата да си свърши работа съвсем безпристрастно, подчерта Областният управител при срещата с Тачев. По думите му още днес следобед ще бъде определен наблюдаващ прокурор, срокът за такава проверка обикновено е един месец, но при необходимост може да бъде удължаван до три месеца.

До изготвянето на сигнала се стигна след като пред всички членове на ОКС проф. Петрана Чакърова – изпълнителен директор на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, представи информация за тежкото финансово състояние на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ на 24-ти октомври 2013 год. Докладът открои няколко направления с тревожни данни за наличието на извършвани нередности в Болницата.
Проф. Чакърова цитира наличието на 100 ,,мъртви души“, видно от ведомостите за заплати, това е медицински персонал, получавал трудово възнаграждение без никога да са работили в лечебното заведение. Изпълнителният директор на Болницата направи анализ на икономическите показатели, съпостави приходите и разходите от м.януари до м.септември 2013г. При направеното сравнение, анализът показа, че през всички тези месеци е налице загуба в рамките от 80 677 лв. до 412 916 лв, пише в сигнала.
Същевременно са раздавани огромни суми за ДМС, но само на персонала на отделенията от бившата МБАЛ. Към момента общият размер на задълженията е 21 млн лв. Според ръководството на МБАЛ ,,Проф. д-р Ст.Киркович“ АД са сключвани договори, които не са особено изгодни във финансово отношение за лечебното заведение. Не се е осъществявал и контрол от предното ръководство върху обществените поръчки.
Нереализираните плащания в рамките на последните години са довели до огромни задължения, като едно от тях е натрупаната сума за електроенергия в размер на 816 565 лв. Проф.Чакърова обясни, че финансовият анализ, който е направен сочи перманентно и нецелесъобразно ,,източване“ на средства от МБАЛ, без никаква заинтересованост и отговорност от ръководството.
Общественият консултативен съвет взе единодушно решение (Решение № 3/24.10.2013) от името на ОКС да се сезира Прокуратурата за пълна проверка, с цел намиране на виновниците за драматичното положение на Болницата и спиране на нерегламентирани и непрозрачни поръчки, както и да се ревизират сключени договори със задна дата.
Сигналът е внесен на основание чл.211 от НПК, с оглед на компетенциите и правомощията на Окръжна прокуратура, както и с цел разкриване на обективната истина и наказване на виновните лица.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram