Обсерваторията в Ст.Загора готви програма за рожден ден

Своята 55-та годишнина старозагорската астрономическа обсерватория ще отбележи с поредица от семинари,  дни на отворените врати и други събития през цялата 2016 г.

Първият семинар е посветен на 55-та годишнина от наблюдението на Пълното слънчево затъмнение на 15 февруари 1961 г. от първия екип на Старозагорската обсерватория. Темата е  „ПЪТЕШЕСТВИЕ В КОНУСА НА ЛУННАТА СЯНКА“, лектор доц. д-р Алексей Стоев, бивш директор на обсерваторията. Семинарът ще се проведе на 29 февруари, понеделник, от 18:30 часа.

В 18 ч. на 29 февруари ще бъде открита първата част от Изложбата от архивни кадри и документи за първите години от дейността на Астрономическата обсерватория, посветена на годишнината.

Първата в България Народна астрономическа обсерватория е в Стара Загора!

Официално е открита на 26 февруари 1961 година – годината на полета на Първия космонавт на планетата Земя, затова Юрий Гагарин става неин патрон.

В периода 1978 – 1994 г. в Обсерваторията имаше звездна зала, оборудвана с уред планетариум за демонстрация на звездното небе.

От 2011 г. в Обсерваторията започва да дава всекидневни прогнози за космическото време Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг на интернет страницата:
http://www.heliotaraxy.com

От април 2014 г. във фоайето и залата за посетители е оформена постоянна експозиция Музей на космонавтиката.

За теоретична подготовка на наблюдатели на небесни обекти и явления, от самото основаване на Народната астрономическа обсерватория се провеждат курсове за астрономи-любители. Сега лекциите по програмата за подготовката на астрономи-любители и много други материали може да намерите и в интернет-пространството наhttp://astronomy4all.com

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram