Областният управител оспори пред Административен съд Решение на Общински съвет – Стара Загора като незаконосъобразно

Областният управител на област Стара Загора оспори Решение №877 на Общински съвет – Стара Загора като незаконосъобразно пред Административен съд – Стара Загора. Решението е прието на 25 юли т.г. и касае даване на съгласие за отдаване под наем без тръжна или конкурсна процедура общински обекти, частна общинска собственост.  На 7-ми август със Заповед Областният управител върна Решението на ОбС – Стара Загора за ново обсъждане, като незаконосъобразно. 

 

В мотивите бе записано, че съгласно чл.14, ал.1 от Закона за общинската собственост /ЗОС/ свободни нежилищни имоти – частна общинска собственост, които не са необходими за нуждите на органите на общината или на юридически лица на издръжка на общинския бюджет, могат да се отдават под наем на трети лица, като в разпоредбата на чл.14, ал. 6 от ЗОС е уредена хипотезата за отдаване под наем на имоти – частна общинска собственост, без търг или конкурс за здравни, образователни и социални дейности за задоволяване на съответните нужди на населението, както и на юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза, по ред, определен в наредбата по чл.8, ал.2 и на търговски дружества, като терени за временно използване, за спомагателни и допълнителни площадки, комуникации и други, свързани с изграждането, ремонта и поддържането на обекти на техническата инфраструктура, за срока на ремонтно-строителните дейности.

В Решение №877 липсва яснота по отношение на правния субект, на който Общински съвет Стара Загора предоставя гореописаните обекти – частна общинска собственост под наем и при облекчени условия, а именно без търг или конкурс, като непосочването на правния субект – наемател в самото решение може да доведе до неяснота относно страната по сделката, а именно страната по договора за наем, който ще бъде сключен с Община Стара Загора. Виж повече: http://www.sz.government.bg/page.php?id=370

 

Общинският съвет в Стара Загора,  в 14-дневен срок от получаването на върнатия акт, е следвал да разгледа на ново заседание Решението си. В Областна администрация не е постъпил протокол от заседание на ОбС, от който да е видно, че върнатият акт е разглеждан отново. На основание чл. 45, ал.8 от ЗМСМА възниква правната възможност за оспорване. Решението е незаконосъобразно и следва да се отмени.

 

Заповедта на Областният управител е издадена на основание чл. 32, ал.1 и ал.2, чл.31, ал.1, т.5 от Закона за администрацията, чл. 45, ал.4 и ал.8 от ЗМСМА, чл.14, ал.1 и 6 от ЗОС и чл. 59, ал.2, т.4 от Административнопроцесуалния кодекс.

 

 

Общинските обекти, частна общинска собственост, предмет на  Решение №877 са:

Сграда за водоснабдяване и канализация”, със застроена площ от 13 кв., в кв. I „Индустриален” в гр. Стара Загора;

Сграда със застроена площ от 58 кв.м, ведно с мазе и

Сграда със застроена площ от 73 кв.м, находяща се в гр. Стара Загора , кв. „Възраждане”.

 

Немните цени са:

за обект – Сграда за водоснабдяване и канализация, със застроена площ от 13 кв.м100 лева без ДДС;

 за обект – Сграда, със застроена площ от 58 кв.м300  лева без ДДС;

 за обект – Сграда, със застроена площ от 73 кв.м370  лева без ДДС;

 

Заповедта е изпратена на председателя на ОбС – Стара Загора,  кмета на Община Стара Загора и  Окръжна прокуратура, а цялата преписка на председателя на Административния съд – Стара Загора.

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram