Областният съвет заседава за подготовката, превантивните действия за настъпващия пожароопасен сезон

Областният управител инж. Георги Ранов председателства днес заседанието на Областния съвет по сигурност на тема изпълнение на Програмата за подготовка и провеждане на пожарогасителни и превантивни дейности и подготовка за настъпващия пожароопасен сезон. На срещата присъстваха представители на всички общини от областта, на РД ПБЗН, ОД МВР, Регионална дирекция по горите, Областна дирекция „Земеделие” и други институции, които имат отношение към превенцията и справянето с пожари.
В началото участниците бяха запознати с нормативната база, която урежда мерките и задълженията на различните институции и организации при възникване на масови горски и полски пожари.
Директорът на РД ПБЗН комисар Стоян Колев изнесе информация за подготовката на дирекцията за пожароопасния сезон. Той съобщи, че техниката на РД ПБЗН е в изправност. Няколко общини на областта разполагат с нови автомобили, които са специализирани за работа при горски пожари. Нови автомобили се очакват и в други общини. През миналата година на територията на областта са възникнали 514 пожара. Най-голямата част от тях – 223 са заради небрежност.
Останалите представители на институции също съобщиха какви мерки са предприели за превенция и помощ при възникване на пожари и каква е готовността им за летния сезон.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram