Няма украинчета-мераклии за нашенски школа

Няма нови подадени заявления за записване в старозагорските училища на деца от Украйна. В момента те са две, в Гурково и Стара Загора. Необходимата информация за записване на деца на бежанци е качена на сайта на Регионалното управление, изпратена е и до всички образователни институции и общините, каза Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора.

„Първо трябва да бъде подаден документ от родител, настойник или попечител на детето, за получаване на международна или временна закрила до държавната агенция за бежанците или до нейните поделения в страната, от там се предоставя личен номер на чужденец на детето, който се вписва в регистрационната карта на родителя, когато детето е до 14-годишна възраст“, каза Димитрова.

Тя допълни, че самото записванео в училище става чрез насочване от РУО за прием, като трябва да бъде предоставено заявление. 

„То е предоставено на сайта на управлението, може ад бъде попълнено и изпратено онлайн. В съответното училище трябва да се предостави документ от първичен медицински преглед, че е здраво от личен лекари или от лекар в поделенията на Държавна агенция по бежанците, следва едно кратко събеседване с родителите, в самото заявление са данните на детето, родител, попечител и нивото на владеене на език. Съответно се определят броя часове, с които децата трябва да започнат обучение по български език, който за тях  е чужд език“, обясни Татяна Димитрова. 

Тя допълни, че Регионалното управление на образованието в Стара Загора поддържа връзка и с Регионалната здравна инспекция, тъй като основен проблем се оказва разликата в имунизационния календар между Украйна и България. 

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram