Нощ на музеите в Казанлък

Исторически музей „Искра“ и Художествената галерия – Казанлък отварят вратите си гостоприемно за безплатни посещения в рамките инициативата Европейски дни на наследството на 29 септември, събота от 17.00 до 23.00 часа или докато има посетители , поясняват организаторите. Освен постоянните експозиции посетителите ще могат да разгледат и временните изложби: „Руско-турската война в творчеството на руски и български художници“ , посветена на 123-та годишнина от Шипченската епопеяи изложбата с реставрирани предмети от античния фонд на ИМ „Искра“ в рамките на проекта „Възстановяване и обновяване на античния фонд“, по който специалистите работят повече от година.

В програмата на тазгодишното издание на Нощ на музеите са включени и два концерта. 19 е началният час на камерния концерт на Мирослав Маринов, в който посетителите ще имат възножността да чуят изпълнение на рядко срещания инструемент маримба, а от 20 часа е клавирният концерт на доц.д-р Ромео Смилков . В програмата – Моцарт, Шопен, Лист, Ненов.

В рамките на Европейските дни на наследството, които се провеждат всяка година през септември в 50 държави от цяла Европа, се очаква над 20 милиона души да се възползват от свободния достъп до хиляди рядко представяни пред обществеността обекти на културата и до редица специални прояви.

Европейските дни на наследството са чудесна възможност хората да открият културните съкровища, които често пъти са на две крачки от дома им.За някои от тях те може дори и да не са чували, докато други обекти рядко са достъпни за посетители. Отваряйки врати, тези обекти ни помагат да отворим очите и сърцето си за общото и разнообразно културно наследство, което всъщност е перлата в короната на Европа“, заявява Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram