Носия от Старозагорско е експонат в Британския музей

Ds olil

Женска риза, част от носия, от Старозагорско, експонат на Британския музей в Лондон с инв. № Eu2001, 01.24, впечатлява с везаната си пазва и тъканите си ръкави и поли.

В описанието е посочено, че това е дамска риза с дължина до средата на прасеца и дълъг ръкав. Изработена е от естествен кремав памучен плат. Ръчно преден и ръчно тъкан плат, машинно и ръчно зашити. Четири пълни ширини на тъкане, използвани за ризата: приблизително 36 cm за централна предна и задна част (с тесни сини ивици по ръбовете) и различен плат с ширина на тъкане от 42 cm приблизително за всяка страна. 

От вътрешната страна на ризата са пришити две дълги триъгълни платна, под малката триъгълна форма под мишницата. Малка, закръглена яка, отпред отпред към гърдите. Закопчава се с две розови пластмасови копчета и розови примки. Вертикална линия на флорална бродерия от двете страни на отвора, обработена в червени, кестеняви, жълти и зелени вълнени прежди. Линия бродирани диаманти, обработени в червена, зелена и черна вълна, на яката. Прави ръкави, поставени под прав ъгъл, като се използва трети вид памучен плат (с по-тъмно сини ивици по ръбовете). Линия с диамантени шарки на подгъва, бродирани с червени, черни, зелени и жълти вълнени прежди. 17,5 см лента, приложена към долната част на ризата, изработена от четири отделни части. Различни диамантени шарки към подгъва на ръкава: бели, розови, жълти, кафяви и черни вълнени прежди.

Ризата е датирана между 1900-1950 г. по информация на дарителите, изработена е в Старозагорско, но не е известно къде точно. Британският музей я придобива през 2001 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram