Министър Сандов: Има план за плавното извеждане на въглищните комплекси

„Проблемите, касаещи климатичните промени, засягат всички нас. Не може човечеството да бъде жертва и заложник само на работещите в този сектор“, заяви той. По думите на Сандов има ясен план, който включва през следващите няколко години, „повече от десетилетие“, плавното извеждане на част от въглищните комплекси и намирането на възможности за тяхната замяна отново в енергийния сектор или в други сектори.

„Работи се по териториални планове за трите въглищни региона в България. На етап сме те да бъдат финализирани, да бъдат подложени на обсъждане със заинтересованите страни, което да се случи в рамките на месец юни“, обясни вицепремиерът. Той посочи, че след лятото трябва да започнат да се използват парите от Фонда за справедлив преход, които са за създаване на нови възможности в икономиката и за работещите в този сектор. Сандов посочи, че целта е да няма сътресения от социално-икономическа гледна точка.

Относно затварянето на ТЕЦ „Марица Изток 3“ – Димитровград министърът каза, че на първо място са животът и здравето на хората. „Получавахме множество сигнали, всички ресорни институции имаха апел ние да приложим законодателството“, каза той.

На въпрос дали държавата има план да действие относно ембаргото върху руския петрол Сандов заяви, че сигурността на доставките е гарантирана. „Въпросът е в цените“, каза той. По думите му, ако не бъдат постигнати договорки за България на ниво ЕС, ще се търсят други възможности. „От международните пазари може да се внася нефт, просто ще е сорт „Брент“, който е по-скъпият продукт. България опитва да изключи вноса на петрол от санкционния режим, който е от поредицата санкции срещу Русия“, каза още той.

И посочи, че доколкото му е известно „Лукойл“ има възможности да купува и от други места, предава БТА.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram