Нови издания за четящите деца след благотворителната „Весела Коледа“

В Общинска библиотека „Искра“ със средства от библиотечния бюджет са закупени първите нови книги за годината, предназначени за Детско-юношеския отдел на културната институция. Новите 69 заглавия са на стойност над 490 лева. Това е и израз на нов подход в комплектуването на библиотечния фонд, съобщават от ОБ „Искра“.

Сред новите постъпления има книжки от поредиците „Опознавам света“ – енциклопедии за най-малките на различни теми; „Четем, играем и растем“ – книжки с играчка автобус или камион, първи книжки – първи кубчета /комплект от картонени книжки с форма на кубчета/, книжки пъзели, първи картинки – първи думи – първи пъзели /комплект от книга и два пъзела с елементи/ ; „Звуците около нас“ – книжки с весели разкази за животни, озвучени със смартфон и други.

Голяма част от книгите са за най-малките библиотечни посетители- бебетата от новата територия за тях – „Библиотека на бебетата“. Изданията изпълняват и функцията да подпомогнат родителите в избора на подходящи книги за малките палавници, но и да спестят средства на младите семейства с финансови затруднения. Съвсем скоро те ще могат да се ползват на място или да се заемат за прочит у дома.

С този анонс библиотеката напомня, че всеки ден е отворена за бебенца и техните майки и татковци в уютния Детски отдел. А дните вторник и четвъртък, в часовете от 11:00 до 13:00, е и място за социални контакти на младите родители и децата, особено при лошо време.

Новите книги са закупени след провеждане на благотворителното Коледно ателие „Весела Коледа“ за картички и рисунки. Децата, които твориха, участваха с много отговорност и с настроение, защото знаеха, че техният труд ще е в полза на децата -читатели, разказват организаторите.С консолидирани усилия бяха постигнати невероятни резултати – над 200 продадени картички станаха посланици на каузата детско четене.

Eто и кои са детските градини, които се включиха за пръв път в коледното благотворително ателие: ДГ „Ю. Гагарин” , ДГ „Буратино” и ДГ „Снежанка”.

С най-масово участие (с по три групи) са: ДГ „Ю. Гагарин” и  ДГ „Здравец”, ДГ „Слънчице”, ДГ „Славейче”, ДГ „Пчелица”, ДГ „Еделвайс”.

Участници от училищата от община Казанлък: ППМГ „Н. Обрешков”,  ОУ „Мати Болгария”, ОУ „Н. Вапцаров” и ОУ „Г. Кирков” и ученици с ресурсен учител г- жа Деница Милчева.

ДЦДУ – две групи, ОДК „Св. Иван Рилски” – школа по изобразително изкуство „Живопис” с ръководител Г. Иванова.

Народни читалища:

НЧ „Х. Димитър – 1927” – с. Кънчево, НЧ „Цв. Радойнов – 1885” – гр. Крън, НЧ „Просвета – 1904” – с. Овощник, НЧ „Звезда – 1918”  – с. Х. Димитрово.

Ателието стартира на 20 ноември и приключи на 15 декември 2017 г.

Много родители, заедно със своите деца, също са се включили в качеството си на доброволци в изработване на коледните картички и рисунки.

Общият брой на участниците е 450 души – доброволци и помощници в осъществяването на благотворителния базар в библиотеката на казанлъчани.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram