Нова изложба в Художествената галерия за празниците

„Празниците на българина“ – с това мото в продължение на близо два месеца от 11 декември до края на месец януари 2014г. в залите на Художествената галерия в Казанлък ще гостува изложба от Художествения фонд „Хумор на народите“ на габровския Дом на хумора и сатирата. Тематичната колекция включва 30 живописни творби на 24 български художници, творили от началото на XX век до наши дни. Платната са старателно подбрани сред 1460-те живописни творби, които се съхраняват в художествения фонд „Хумор на народите“ на габровската Весела къща. Самият фонд вече наброява 38 000 творби от 9 000 автори от 173 държави.
Творбите в изложбата, която е представена в залите на казанлъшката художествена галерия са реставрирани, рамкирани и организирани в пътуваща изложба по проект, финансиран от Министерството на културата. Картините от колекцията разкриват нравите на нашенеца . Нестинарки, кукери, конни надбягвания, забавни игри и карнавални шествия , това са част от мотивите на изложбата „Празниците на българина“. Темата за празниците на българина е изкушение за редица наши художници – от класиците на родната живопис до съвременните творци на модерно изкуство. В настоящата колекция присъстват творби на Стоян Венев, Вълчан Петров, Енчо Пиронков, Джемал Емурлов, Сюлейман Сеферов, Недко Солаков, Емил Стойчев, Греди Асса, Дария Василянска, Калина Атанасова, Цветан Колев, Иван Попчев, Нуша Гоева, Захари Каменов, Николай Стоев, Никола Николов и др, разказва Дарина Маринчевска от Дома на хумора и сатирата в Габрово.
Откриването на изложбата „Празниците на българина“ ще се състои на 11 декември от 17.30 часа в Художествена галерия – Казанлък. Колекцията ще бъде на разположение на ценителите на живописта по време на коледните и новогодишните празници.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram