Николай Терзиев: „Да забравим миналото означава да забравим паметта на хората, които загинаха за свободата.”

9 май – Денят на победата над хитлерофашизма казанлъшките социалисти отбелязаха с редица прояви.

Вълнуващ празничен концерт, който се проведе на 8 май, сложи началото на поредицата мероприятия по случай 70-та годишнината от победата над хитлерофашизма. Със своят танц „Военен марша” малчуганите от ДЦДГ „Детелина“ – Казанлък накараха публиката в залата да настръхне. Със своето изпълнение в празничния концерт те доказаха, че надежда за България има, че България може да бъде над всичко и успяха да изправят препълнената зала на крака със сълзи от радост в очите.

В празничният концерт се включиха и талантливите и грациозни момичета от БТЦ „Грация”, който само преди дни се завърнаха от участие в международен концерт посветен на 70-та годишнина от победата във Великата отечествена война, който се проведе в Двореца на културата и техниката в гр. Толиати. С магията на танца те ни върнаха във времето и ни показаха ужаса и мъката, която е нанесла войната на милиони хора.

В концерта взеха участие и талантливите акордеонисти от класа на Михаил Михайлов, както и на чаровниците от ВГ „Искрици” при НЧ „Искра”.

Присъстващите на празничния концерт по повод Деня на победата се насладиха и на изпълненията на ВГ „Севтополис” и вокалната група за руски песни към НЧ „Светлина” в гр. Шипка.

Тържествено слово по повод 9 май произнесе Корнелия Владева.

Председателят на Българската социалистическа партия в Казанлък Николай Терзиев поздрави присъстващите по случай 9 май – Деня на Победата.

„Ние нямаме право да забравяме ужаса на тази война, нямаме право да забравяме тези, които загинаха, за да живеем ние днес. Да забравим миналото означава да забравим паметта на хората, които загинаха за свободата.”, каза Николай Терзиев.

Терзиев изказа своята дълбока благодарност и вечното си уважение пред подвига на казанлъшките ветерани – участници във Втората Световна война, които присъстваха в залата.

Председателят на казанлъшките социалисти запозна присъстващите с Обръщението на 48 конгрес на БСП към българската общественост по повод 9 май.

В клуба на БСП-Казанлък на 9 май от 9:00 часа всички желаещи имаха възможността да се потопят в атмосферата и да проследят Парада на Червения площад в Москва.

През деня Николай Терзиев и представители на столетницата в Града на розите присъстваха на откриването на Мемориален комплекс на войни от Червената армия в гробищния парк на казанлъшкото село Копринка. Мемориалът е построен с дарения на фирми и спомоществователи от цяла България и със знанието и съдействието на Посолството на Русия у нас. Мемориалът е изграден в памет на загиналите войни от Червената армия старши лейтенант д-р Надежда Розенфелд, лейтенант Евгений Корабов и редниците Евгений Ерошевич, Алим Дюп, Алексей Мловский, Тимофей Самокаев и Оганес Петиниян.

На откриването присъства и г-н Максим Знаменский – първи секретар по външнополитическите въпроси в Посолството на Русия у нас.

В късния следобед казанлъшките социалисти, заедно с останалите живи ветерани от войната, симпатизанти и признателни казанлъчани поднесоха венци и цветя пред мемориалния паметник на загиналите в парк „Розариум” в Казанлък. Мемориалният паметник е построен в чест на загиналите във войните българи. Средствата за построяването му са от дарения в размер на 200 000 лева.

На 9 май отбелязахме деня на победата над хитлерофашизма, отбелязахме 70 години от края на една война. Втората световна война е една от най-кръвопролитните за човечеството. Във войната са въвлечени над 61 държави, това са 80% от населението на планетата. Военните действия са се водели на територията на над 40 държави, били са мобилизирани 110 милиона души. Във Втората Световна война са загинали над 50 милиона души. Над 30 000 са загиналите българи в нея.

DSCN0950

Поднасяне на венци и цветя на откриването на Мемориала на старши лейтенант д-р Надежда Розенфелд в Kопринкa на 9 май (1)

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram