Николай Ибушев: Казанлъчани не трябва да подценяват вота за общински съветници

В Общинския съвет на Казанлък трябва да влязат повече доказани в живота професионалисти и хора с морал, съвест и сърце, милеещи за хората от общината, смята генералният директор на „Арсенал“ АД и водач на листата с кандидати за общински съветници на Алтернативата на гражданите – Казанлък

Г-н Ибушев, как премина предизборната кампания от ваша гледна точка?

За нас в Алтернативата на гражданите – Казанлък месецът на предизборната кампания е само част от следващия 4-годишен период на работа. Стремим се да бъдем коректни към всички опоненти, за да запазим диалога и да действаме прагматично в бъдеще. Стремим се да разговаряме с хората, да ги убеждаваме, да им покажем предимствата на личностите в нашата листа. Ние винаги говорим „За“, не „Против“. Не искам да давам оценка за политическите сили, които са ни опоненти в тази предизборна кампания. Вярвам, че ние в Алтернативата на гражданите – Казанлък направихме необходимото за успеха.

Моят призив към всички участници в предизборната надпревара е да мислим за месеца, годината и целия мандат, който предстои след изборите на 29 октомври, а не само за брой гласове.

Какво бихте променили в следващия Общински съвет?

На първо място, ще продължим да отстояваме още по-силно гражданския интерес в следващия Общински съвет и да сме още по-активни в публичното представяне на дейността на нашата група.

Прави впечатление, че населените места в община Казанлък трудно се справят с големите си проблеми, поради липса на средства. Затова имаме готови решения. Едното от тях е 50% от продажбите на общински имоти на територията на населените места да остават в бюджета на кметството. Ще предложим и възстановяването на дейността на Общинска полиция, основно в селата от общината. Трябва да бъде създадена и организация за поставяне на безплатни контейнери за строителни отпадъци в селата и в кварталите на града. Това значително ще подобри проблема с нерегламентираното им изхвърляне. Завишаването на контрола върху дейността на Общинско предприятие „Комунална дейност и поддържане на инфраструктурата“ също е в нашите планове.

Убедени сме, че Казанлък се развива в последните години. Градът ни е хубав, осъществяват се много проекти с европейско финансиране, работи се и за развитието на туризма. Вървим в правилна посока и се гордея, че общинските съветници от Алтернативата на гражданите имат голям принос за това развитие. Проблеми неминуемо има, но е важно да търсим тяхното разрешаване, а не само да критикуваме. Алтернативата на гражданите – Казанлък е част от решенията на проблемите в общината ни. Надяваме се, че с помощта на жителите на общината, които ще ни подкрепят с номер 69 за общински съветници, ще имаме по-голямо представителство в Общинския съвет и ще бъдем още по-полезни с експертизата си. Помагайки на нас, хората помагат на себе си.

С какво листата на Алтернативата на гражданите – Казанлък превъзхожда останалите? Къде е силата ви?

Отговорът е ясен – личностите. В нашата листа има по няколко специалисти от ключови за общината сфери – образование, строителство, туризъм, екология, здравеопазване, икономика и финанси, бизнес, юристи и др. Все авторитетни и известни на обществото личности, които са се доказали с работата си в общината. Хора, на които може да се има доверие. Благодарение на опита си, те водят конструктивен диалог в Общинския съвет и отстояват прагматично важните решения в полза на хората. 

Освен това ние сме безпартийни. Не сме зависими от политически централи, ръководим се от опита, съвестта, достойнството и честта си.

И не на последно място бих поставил морала – в нашия екип са все доказани хора, които са се развили благодарение на своите морални качества и труд, и са постигнали честно успехите си пред очите на казанлъчани.

Затова бяхме и незаобиколим фактор в Общинския съвет през последните години. Надявам се да имаме още по-важна роля в следващия мандат. Това ще е от полза както на останалите групи в Съвета, така и на гражданите на общината ни.

Вероятно затова и много хора, на които сте помогнали през последните години, ви подкрепиха през кампанията. Ще продължите ли да дарявате за обществени каузи и през следващите години?

Вече 15 години даряваме заплатите си от Общинския съвет и лични средства за различни каузи и хората го оценяват. Когато дадена личност от Алтернативата на гражданите – Казанлък бъде избран за общински съветник, ние не подписваме декларации за лоялност и други подобни, както правят някои партии. Това, което общинските ни съветници декларират, е че средствата, които получават от работата си в Общинския съвет, се събират в обща сметка, след което ние ги връщаме на гражданите като подпомагаме много обекти и инициативи. Ние сме едни от основните дарители за църкви, исторически паметници, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, Технически колеж – Казанлък, културни събития, детски площадки, ремонт на много обществени сгради в селата. Подпомагаме талантливи спортисти и даровити деца. Ще продължим да работим по този начин. 

Възможно ли е умората от изборите на национално ниво през последните две години да повлияе на активността на местния вот? Защо е важно казанлъчани да гласуват?

Местните избори са много по-различни от националните и много по-важни за жителите на общината. Предстои да изберем бъдещия кмет, но и по-важното: състава на Общинския съвет за следващите четири години. Не бива да се подценява вотът за общински съветници. От местния парламент зависят най-важните решения в общината, които кметското ръководство ще изпълнява. Затова в Общинския съвет трябва да влязат доказани в живота авторитетни личности и експерти. Видяхме на национално ниво до какво доведоха боричканията и интригите на политическите партии. Държавата беше в блокаж. Не бива да допускаме подобна картина на местно ниво. 

Затова моят призив към казанлъчани е да гласуват масово! Да гласуват по съвест и с мисъл за семействата си и общината ни. В Общинския съвет на Казанлък трябва да изберем повече професионалисти и морални хора, работещи експертно и диалогично, като тези от Алтернативата на гражданите, които казанлъчани могат да подкрепят с номер 69 за общински съветници.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram