Николай Василев показва премиерно наградения „Гладиатор“ на „София филм фест“

Документалният филм „Гладиатор“, чийто режисьор е роденият в Казанлък Николай Василев, ще има премиера на 26-я „София филм фест„, съобщават от екипа на филма. „Гладиатор“ вече получи награда – специален диплом от фестивала „Златен ритон“ (2022), лентата разказва за известния спортист и колекционер Боян Радев, чиито 80-ти юбилей отбелязваме тази година.

Сценаристи са Петя Тетевенска и Свобода Маданска, а оператор  е Борислав Георгиев.

За първи път за публиката ще се отворят и шампионското сърце, и пещерата със съкровища от легендарната колекция на Боян, разказват от екипа. В този филм един човек на ръба на живота потегля към миналото, за да се срещне със себе си – среща на борба и помирение, на творчество и разруха. Пред какво ще се изправи накрая? Заедно с него в това пътешествие ще бъдат неговите приятели – треньорът Слав Славов, скулпторът Павел Койчев, реставраторът Емил Чушев и фотографът Бончук Андонов.

„Един невиждан гладиатор, който е повече от нахален облак от дим на пура, повече от пернишки диалект, говорещ за изкуство и повече от бивш бонвиван с кариран костюм и бомбе“ – така го е видял режисьорът Николай Василев /на снимката горе/. Филмът изследва тази двойственост на душата му – на грубия гладиатор и финия познавач на красотата, допълват от екипа на филма.

По думите им „Гладиатор“ е истинска история, но сякаш е написана за Холивуд – без да предлага смайващи обрати в стил „007“, филмът е прелюбопитно документално изследване за силата на човешкия дух. Това е историята на един self made man с могъща харизма, чиито път до върховете на спорта и изкуството граничи с невъзможното. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram