Непознати факти за произхода и развитието на Павел баня представиха на кръгла маса

Първата по рода си конференция, посветена на историята на Павел баня – „Историята помни, съвременниците разказват. Павел баня – вчерашната надежда за утре “ се проведе в курортния град. Близо три часа зала „Младост“ на читалище „Напред“, бе средищен център на историческата памет, а зрителите взимаха участие, като допълваха историческите сведения, разказани от специалните гости – етнографи, историци, културолози и краеведи.

Събитието бе уважено от заместник – областния управител на област Стара Загора, народният представител от Павел баня, председателя на Общинския съвет на Община Павел баня, общински съветници, кмета на община Павел баня, зам.-кметовете, директори на училища, учители, жители и гости на град Павел баня.

Конференцията имаше за цел да представи непознати и в същото време интересни факти за произхода и развитието на селището Павел баня като курортен център през времето.

Гостите от Историческия музей „Искра“, гр. Казанлък, отправиха предложение към обществеността на Павел баня да вземе отношение по въпроса с подготовката за печат на дневника на Протойерей Савва Иванов, историческа личност, буден и далновиден църковен служител, който прави изключително много за създаването на новото село Павел след Освобождението.

В самия край на конференцията бе връчено и предложение за решение на председателя на Общинския съвет, че на базата на научните факти и сведения до този момент, може да се приеме, че Павел баня е кръстена на сина на руския Цар Освободител. Недка Кавръкова посочи и че е крайно време в града да се изгради паметник на княз Павел.

На излизане от конферентната зала павелбанци споделиха задоволството си от историческата разходка и поздравиха организаторите и партньорите за реализацията на подобно събитие.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram