Неделя на Всички светии, Петрови заговезни

 

Именици: Панайот, Панталей, Панчо, както и Асен, Аспарух, Крум, Румен, Румяна, Чавдар.

Почитат се Св. апостоли Вартоломей и Варнава. Почита се празникът Св. Богородица – „Достойно ест“.

Първата неделя след Петдесетница е посветена на Всички светии. Църквата празнува всички светци, разпространявали Евангелието на Спасението и се прекланя пред делата им, извършени от тях за Божията слава и с помощта на Божията благодат.  „Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци“, казва Св. апостол Павел.

В народната традиция празникът е Вартоломей – денят се свързва с обичая и желанието за дъжд :”Въртоломей върти облаците”, казва нашият народ.

Хората почитат този ден, за да не бие град през лятото и да няма  люти фъртуни през зимата.

Днес е и Петрови заговезни, а от понеделник започват Петровите пости, които продължават до 29 юни – Денят на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Петрови заговезни е последният ден, в който християните могат да ядат яйца, месо, мляко и млечни продукти. Режимът на Петровите пост е облекчен. Пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните, различни от сряда и петък, се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни. Петровите пости, наричани още „Апостолски“, са установени за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност, а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Постът предшества апостолския празник и припомня страданията на първите християни и различните християнски служения.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram