Невидимата страна на Галерията изваждат наяве тази събота

Поредната лекция от Платформата „Събота в галерията“ на Художествена галерия-Казанлък ще фокусира вниманието на публиката върху различните експерти, полагащи ежедневен труд – неотменна част от невидимата страна на музейния живот.

„В разговора ни по темата няма как да не поставим акцент и върху думата „куратор“, която през последните три десетилетия у нас все още е повод за редица спорове както в професионалните среди, така и сред публиките. Каква е разликата/приликата между думата куратор (от лат. – curātor, попечител) и уредник и какви са териториите на действие на тези експерти? Можем ли да употребяваме синонимно тези две думи и кога се явява нуждата в историята на изкуството от обособяването на тези професионални поприща? Разбира се няма как да не се обърнем към миналото и да се опитаме да проследим тяхното историческо развитие“, обещават от екипа на Галерията.

От институцията посочват, че по време на лекцията ще бъдат дадени като примери временните експозиции, които към настоящия момент са подредени в нашите къщи музей на Дечко Узунов и Ненко Балкански – четири временни изложби, две от които боравят с вече музейни артефакти (произведения на Иван Милев и Ненко Балкански), а другите две – с творби на двама съвременни артисти – Драгол Пенчев и Веселин Дамянов – Вес.

„Те презентират и разнороден визуален материал – живопис, скулптура, графика и рисунка и ни позволяват да огледаме работата на уредника/куратора „на терен“ – съдържателно и многопосочно. Ще надникнем и в постоянната експозиция на Къща музей „Ненко Балкански“, за да различим възможните подходи при решенията на временните и постоянните експозиции“, допълват още галеристите.

Началото на лекцията е от 13:30 часа тази събота, 21 май.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram