Невероятно! Актьорът Стефан Марков на 55!

Да, не изглежда, но е така. Един от любимците на казанлъшката публика става на 55 години днес, макар да изглежда доста под тази възраст. Ще го отхпразнува тази вечер на сцената като персонаж от „UNDERGROUND“ от ХристоБойчев .

Характерният актьор Стефан Марков е от 35 години пред завесата, без да се броят ученическите му участия под прожекторите. Две от тях прекарва зад кулисите в житейската роля на готвач, барман, сервитьор, защото е уволнен от театъра. Причината и до днес разсмива, но през 2002 г. на Стефан въобще не му беше до смях. Зевзекът на шега подава сигнал на телефон 112, че в читалище „Искра“ има поставена бомба. В това време в голямата зала се провежда финално заседание на СДС от предизборната кампания за депутати и сред участниците е бившият председател на парламента Йордан Соколов.

Стефан си спомня как се вдигнали мигом всички служби, а той престоял 24 часа в полицейския „маймунарник“. По-сериозните последствия му се разминават. Извинява се на Соколов признавайки горчивата шега, а ексшефът на Народното събрание успява да отмени наказателното преследване. Следва уволнение от театъра по изричната заповед на високо началство от Министерството на културата.

Стажът на Стефан Марков по заведенията го формира като виртуозен кулинар и усилва влечението му към колекционирането на чаши. Има повече от 300 у дома.

Роден е в Казанлък. От ранна детска възрастучаства в любителски театрални постановки в родния си град. Играе на сцената наОбщински театър „Любомир Кабакчиев” – Казанлък от създаването на театъра.

Стефан Марков е актьор със силноизразен комедиен талант. Запомнящи се за публиката са образите му на Лило в„Суматоха” от Й. Радичков (режисьор И. Бачуров), на Михал Цариградски в „Одисейпътува за Итака” от К. Илиев (режисьор Румен Велев), на Доктора във „Веселите уиндзорки”от Шекспир (режисьор Л. Ардити), на Божил в „Женско царство” от Ст. Л. Костов (режисьорН. Светославова), на Илия в „Ъндърграунд” от Хр. Бойчев (режисьор ДейвидСлавчев), на Цочев в „Дуел” от Ив. Вазов (режисьор Съби Събев), на Боби в „Междудва стола” от Рей Куни (режисьор Съби Събев), на Оргон в „Тартюф” от Молиер (режисьорГаро Ашикян), на Кросното в „Сън в лятна нощ” отШекспир (режисьор Асен Шопов), на Койчо в „С чужди – драг, вкъщи – враг” от ИванВазов (режисьор Христо Мицков), на Нешо в „Пунтовете” по Чудомир (режиьорХристо Церовски) и още десетки роли.

Стефан Марков се изявява изключително успешно и в театрални представления за деца.

Към момента участва в „Между двастола“ от Рей Куни, режисьор Съби Събев; „UNDERGROUND“ от ХристоБойчев /на снимката жоре/, режисьор Дейвид Славчев; „Дуел“ от Иван Вазов, режисьор Съби Събев, „Откраднатите ботуши на Дядо Коледа“- режисьор Илиян Илиев.

Честит рожден ден!

 

10400770_1596794587204637_1903217706263435659_n

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram