На 8 април в Казанлък честват Международния ден на ромите

Ромите в Казанлък ще отбележат своя празник, който международната общност чества на 8 април, с поредица събития, осъществени изцяло с подкрепата на Община Казанлък.
В 9.30 часа на 8 април 2013 г., понеделник, венци и цветя ще бъдат положени пред паметника на Георги Тихолов и Жельо Маналов. Това са двама млади антифашисти, помогнали за спасяването на роми по време на Втората световна война. На лобното им място край казанлъшкото село Овощник, точно до минералната баня, е издигнат паметник в знак на признателност, пред който всяка година ромите се покланят и поднасят венци и цветя. Тук, на този ден, с приветствие към тях за празника ще се обърне кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Ще бъдат раздадени и наградите на спечелилите състезанията по футбол, мотокрос и надбягване с коне. Самите състезания ще се проведат в неделния ден в кв. „Кармен“.
След официалната церемония на 8 април, в 10.30 часа, ще започне традиционното къпане на казанлъшките роми в минералната баня край Овощник, а след него – всички присъстващи ще получат обяд.
За желаещите да участват в празника на 8 април, е осигурен автобус, който тръгва в 9.00 часа от ромската махала. Автобусът, банята, подаръците за победителите в спортните състезания и сандвичите са осигурени от Община Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram