На 68 години Ради Милев се кани да пробяга цели 246 км.

Ултрамаратонецът от Казанлък Ради Милев /на снимката вляво/ще се впусне за трети път в голямото приключение, наречено Спартатлон. Ради научи новината, след като вчера бе публикуван списъкът на допуснатите до участие в престижното състезание. До участие са допуснати ултрабегачи от над 50 страни. Ради Милев е единствения участник от България в този списък.

До сега Ради е завършвал Спартатлона 2 пъти – през 2003 и 2008 год. съответно на 55 и 60 годишна възраст. Той е и последния българин завършвал Спартатлона (през 2008 г.). През тази година казанлъшкият спортист ще стартира на 68 год. В 33 –годишната история на Спартатлона само 2 души са завършвали на по-голяма възраст.

Спартатлонът е най-реномирания ултрамаратон в света. Провежда се ежегодно от 1983 година. Стартът е в 7 часа, на последния петък в месец септември от Акропола. От хилядите желаещи до участие се допускат 390 от най-добрите ултрамаратонци в света. Успешно финишират обаче едва  1/4 до 1/3 от стартиралите. Има години в които са завършвали дори по-малко от 1/4 на бегачите.

В спортния свят завършилите Спартатлона се смятат за герои. Бягането не е комерсиално. Няма и награден фонд. На финала всеки успешно финиширал получава единствено венец от маслинови клонки и купичка с вода … Въпреки това, мечтата на всеки ултрамаратонец е да завърши Спартатлона, независимо от сравнително високата (за нас) такса за участие от 520 евро.

Бягането от Атина до Спарта продължава цели 246 км. По трасето има 75 контролни пункта (на всеки 2 до 5 км.) и неспазването на което и да е от контролните времена води до отпадане на участника. Други неблагоприятни фактори са влажният въздух, високата температура, голямата температурна разлика през деня и през ноща, това че 95% от бягането е по асфалт и др. По мнение на изявени ултра бегачи Спартатлонът е много по-труден дори от ултрамаратона в Долината на смърта.

21845232555_4ce4e0a543_bFinalat v SpartaSpartathlon_2008 s pobediteljaSpartatlon_ 2003

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram