На 2 февруари ще отбележим 122 г. от смъртта на Емануил Манолов

Паметта на композитора Емануил Манолов, автор на първата българска опера „Сиромахкиня“, ще бъде почетена от казанлъчани на 2 февруари. Навършват се 122 г. от неговата кончина.

Служителите на НЧ „Искра – 1860“ съвместно с Общинска библиотека „Искра” и Клуб „Орлица” при ТД „Орлово гнездо” ще поднесат цветя на гроба на Емануил Манолов в парк „Тюлбе“ от 11:00 часа. От 18:00 ч. в южното фоайе на НЧ „Искра -1860“ ще се състои концертът на възпитаниците от Школа по изкуствата „Емануил Манолов“.

Емануил Манолов е основателят на българското професионално музикално творчество, а неговите великолепни песни по фолклорни мотиви (“Каква мома видях, мамо”, “Мама Иванчу думаше”, “Повей, повей, буйни ветре” и много други) са истинска класика.
Гробът му е в Казанлък на хълма “Тюлбето”, близо до оригинала на Казанлъшката тракийска гробница. В Казанлък има улица, кръстена на негово име.

Емануил Манолов свързва завинаги живота си с Казанлък, ставайки преподавател по музика в прочутото Педагогическо училище. Създава при Ученолюбива дружина “Искра” (Народно читалище “Искра) смесен хор и симфоничен оркестър и само за две години написва 118 песни за деца, които издава в първата българска музикална библиотека “Славееви гори” и които, стигнали до почти всички училища, стават основа на музикалното образование в България. През последните три години от краткия си живот Емануил Манолов е капелмайстор на 23-ти Шипченски полк в Казанлък и това е времето, в което са създадени най-значимите му вокални и инструментални творби, както и творбите за духов оркестър. През този период (в 1899 г.) е написана и поставена от него на казанлъшка сцена първата българска опера “Сиромахкиня”, със сюжет от едноименната балада на Иван Вазов.

Той умира в крайна бедност на 42 години, но оставя пет деца, между които бъдещия голям композитор и диригент Христо Манолов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram