На 17 март имен ден празнуват Алексей, Алекс, Алеко, Патрик

На този ден Християнската църква почита паметта на Св. преподобни Алексий, човек Божи, което означава помощник.
Имен ден празнуват всички, които носят имената: Алекси, Алексей, Алекс, Алекса, Алеко.

Св. преподобни Алексий е роден в Рим в знатно семейство по време на управлението на Теодосий Велики. Бил единствен син. От малък си налагал тайни лишения, обличал се в обикновени дрехи. Родителите му решили да го оженят много рано, въпреки неговото намерение да се отдаде на Бога. В деня на сватбата Алексий дал своя златен пръстен на годеницата си, благословил я и тайно напуснал бащиния си дом. Качил се на един кораб и отплавал за Месопотамия. Установил се в град Едеса. Алексий раздал на бедни и болни златото и скъпоценните камъни, които бил взел със себе си. А той станал просяк и заживял пред храма на „Св.Богородица”.
След 17 години съдбата го върнала в родния му град, избрал да живее до бащиния си дом. Там прекарал още 17 години в бедност и оскърбления, без да бъде разпознат от близките си. Когато Бог известил на светеца близката му смърт, Алексий написал на лист хартия историята на своя живот. В това време папа Инокентий служел божествена литургия в църквата и всички вярващи чули думите: „Потърсете Божия човек, който се готви да излезе от тялото!”. Когато християните открили светия човек, той вече бил мъртъв. В ръката си държал листа със своята история. Лично папата прочел написаното. Развълнувани от разказа, който чули, близките на Алексий излези навън и с плач и ридание запрегръщали бездиханното му тяло. Папата поискал да бъде направен голям одър, на който положили мощите на Божия човек за поклонение.
Званието Божи човек той получил заради своето себеотрицание и пълно отдаване в служба на Бога.

На 17 март се отбелязва Денят на Свети Патрик – един от най-важните християнски светци и патрон на Ирландия. На този ден празнуват всички ирландци, където и по света да се намират. По традиция тържествата по повод Деня на Свети Патрик продължават една седмица, през която се изнасят концерти с ирландска музика и танци, организират се празнични шествия.
Свети Патрик е роден в Бануен, Уелс, ок. 385 г. с името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. Бил отвлечен и живял в робство 6 години, през които се посветил на Бога. После 12 г. учил в манастир, станал дякон, после проповедник, накрая епископ. Приел християнското име Патрик.
Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Денят на Свети Патрик.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram