На тази дата „Пинк Флойд” пуска на пазара своя албум „Стената”

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=xpxd3pZAVHI’]

„Пинк Флойд“ е британска рок-група, известна със своите многопластови композиции, задълбочени текстове, звукови експерименти, интересни обложки и изпипани до съвършенство шоупрограми. Групата е продала приблизително 75 милиона копия от албумите си в САЩ и над 300 милиона в света.

„Албумът „Стената“ е издаден през 1979 г. Приветстван е от критици ифенове като един от най-добрите албуми на „Пинк Флойд“, разглеждан като класика в рока. „Стената“ е последният албум на „Пинк Флойд“, в който участва Ричард Райт преди завръщането му през 1987. Докато албумът е бил записван, Роджър Уотърс искал почти пълен художествен контрол, създавайки напрежение в групата. Въпреки това, албумът е успешен и е един от най-добре продаваните албуми на 80-те. Как „Пинк Флойд“ са стигнали до идеята за „Стената“?

През 1977 г. с турне те рекламирали албума си „Анималс“. Турнето било изтощително. Уотърс започнал да се вижда като по-висша фигура. Последната нощ на турнето, в Монреал, Канада, Уотърс тъкмо започвал да пее, когато човек от публиката запалил фишек близо до сцената. Той изкрещял: „О, по дяволите. Престанете да изстрелвате фойерверки, да викате и да пищите! Опитвам се да пея песен. “ Тогава продължил с песента, но нещата се влошили още повече. Един фен се покатерил по мрежите, които разделяли публиката от групата, а Уотърс с погнуса се изплюл в лицето на почитателя си. По-късно музикантът съжалявал за постъпката си и я обяснявал с разделителната преграда между публиката и групата. Именно това подтикнало Уотърс да измисли идеята за „Стената“. Записването на албума било сложно, защото бил записван в четири студия за осем месеца. Роджър Уотърс споменавал, че всички проблеми произтичали от английските данъчни закони, налагащи финансови ограничения. Неохотно, но решили да заминат да осъществят записа в Южна Франция.

По време на записите Уотърс чувства, че приносът на Ричард Райт за групата е малък и разпорежда той да напусне. По това време Райт е пристрастен към кокаина. Уотърс твърди, че Дейвид Гилмор и Ник Мейсън са подкрепяли решението му да уволни Райт, но през 2000 година Гилмор обявява, че той и Мейсън са били против. Райт е уволнен от групата, но остава да довърши албума и да участва в концертите като платен музикант. Иронията е, че след като за турнето били направени огромни разходи, Райт бил единственият член на групата, който е спечелил нещо от турнето. С „Пинк флойд“ се свързват различни скандали, вкл. и този, че те не са платили на един училищен хор, изпълнил припева на тяхна песен. Припевът бил презаписан 12 пъти, за да се създаде впечатление, че хорът е от повече деца. Освен това, те не разрешили на децата да чуят останалата част от песента, от което децата били много разочаровани. Албумът „Стената“ не е издаван официално в България, но е добре познат на българската аудитория. По това време са разпространени записващи магнетофони и касетофони и е нямало проблем да се презаписва. Особено популярна, заради добрата си танцувалност, става песента, известна на българския слушател като „Тухлата от Пинк Флойд“. Тя е звучала по заведенията на запис или в изпълнение на рок групи, най-често в ремиксиран вид, чрез повтаряне на един или 2 куплета след финалното соло, тъй като 4-те ? минути не стигали на танцуващите. Особено популярна била фразата „Хей, чичо, имаш ли салам?“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram