На тази дата в Казанлък и региона

– Роден е Христо Христов – български търговец и общественик. Завършва висше икономическо образование в Париж. Преди и след Освобождението Христов търгува с розово масло. От 1881 до 1885 г. е депутат в Областното събрание, през 1882 г. е окръжен съветник в Старозагорския окръжен съвет и общински съветник в Казанлък почти цяло десетилетие. Христов развива активна обществена дейност в Източна Румелия и в Европа като член на Народната партия1903 – Починал Христо Манев, търговец, кмет, депутат

1903 – Роден е Христо Христов – български търговец и общественик. Завършва висше икономическо образование в Париж. Преди и след Освобождението Христов търгува с розово масло. От 1881 до 1885 г. е депутат в Областното събрание, през 1882 г. е окръжен съветник в Старозагорския окръжен съвет и общински съветник в Казанлък почти цяло десетилетие. Христов развива активна обществена дейност в Източна Румелия и в Европа като член на Народната партия.

1993 Открита могилата „Оструша” при разкопки на българския археолог Георги Китов. Комплексът е изграден в средата на IV век пр. Хр. и е функционирал като храм на тракийския бог на безсмъртието Сабазий до IV в. сл. Хр. С размерите и плановото си решение подмогилното съоръжение се нарежда сред едно от най-забележителните архитектурни постижения в Тракия и Долината на тракийските владетели (заедно с Голяма Косматка, Шушманец и Голяма Арсеналка).

2023 – 120 години от рождението на Христо Христов – Преди и след Освобождението Христов търгува с розово масло. От 1881 до 1885 г. е депутат в Областното събрание, през 1882 г. е окръжен съветник в Старозагорския окръжен съвет и общински съветник в Казанлък

2023 – 120 г. от смъртта на Христо Манев –търговец, депутат и кмет

2023 – 30 г. от откриването на могилата „Оструша“ край град Шипка през 1993 г. при разкопки на българския археолог Георги Китов. Комплексът е изграден в средата на IV век пр. Хр. и е функционирал като храм на тракийския бог на безсмъртието Сабазий до IV в. сл. Хр. С размерите и плановото си решение подмогилното съоръжение се нарежда сред едно от най-забележителните архитектурни постижения в Тракия и Долината на тракийските владетели (заедно с Голяма Косматка, Шушманец и Голяма Арсеналка).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram