На тази дата в Казанлък и региона

1883 – Умира Филип Велев, роден в с. Габарево, един от първите преводачи на „Илиада”-та на Омир

1950 – В Казанлък е роден Пламен Иванов Грозданов – български дипломат и бизнесмен. Завършва с отличие Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София (днес УНСС) и Дипломатическата академия в Москва (1980).

1992 – Стартира първото частно радио у нас FM+. През декември с.г. стартира третото частно радио у нас – Вис виталис в Казанлък

2023 – 140 г. от смъртта на учителя Филип Велев – роден през 1818 г. в село Габарево, Казанлъшко. Преподавал в Калпакчийското училище в Казанлък, в Одрин, Калофер и Стара Загора. Като представител на град Казанлък участва в учителския събор в Пловдив. Задължава учителите да събират и описват песни, приказки и обичаи, които да изпращат на настоятелствата на читалището. Автор на „Граматика гръко-българска“ в Цариград през 1860. Превежда от гръцки на български език „Поучения в святата и великата Четиредесятница“, „Кратка риторика“, „Омирова Илиада“. Публикува във вестниците „България“ и „Право“ .Участва в националноосвободителното движение. Още преди края на Руско-турската война (1877-1878) се включва в изграждането на основите на новата държавност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram