На Никулден празнуваме всички, дори да нямаме именик

 

На 6-ти декември в народната традиция празникът е Никулден.

Именици са: Николай – от гръцки „победител“, Николина, Кольо, Нина, Нено, Нанко, Недко, Нико и други производни на името Николай.

На празника, за да уважат именика, в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. По традиция на празничната маса се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи, най-често това е шаран, може да е пълнен с орехи.

Свети Николай Мирликийски Чудотворец  е покровител на моряците, пътешествениците, рибарите и банкерите. Според народно-християнския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят.

Св. Никола /или както е наложено по руски образец – Николай/ е роден в гр. Патра. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мир. През 1099 г. мощите му  са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега.

Никулден е професионален празник  на банкерите.

Преди да го канонизират за светец, Никола бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че Свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.
През 1992 г. е възстановена традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.

presstv.bg

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram