На ключови места в Стара Загора се появиха контейнери за дрехи и домашен текстил

/Пресс ТВ/ Дългоочаквано вече и Стара Загора е част от Националната мрежа на градовете с контейнери със знака на БЧК за разделно събиране и дарение на дрехи и домашен текстил.

Контейнерите са разположени на седем места в града – пред двата офиса на БЧК в града, на паркингите на големи вериги хранителни магазини, както и на бензиностанция.

Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Тя стартира от Пловдив на 1 март 2016 г., след което мрежата от контейнери постепенно се разширява през следващата година и в София, а през 2020 г. обхваща Перник, Варна и Девня. Към момента в тези градове са разположени общо 140 контейнери, като е планирано броят им да достигне 1000 през следващите няколко години.

Събраните продукти периодично се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване.
Изискването към текстилните изделия – дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари, е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка.
С тези, които са годни за употреба, ще бъде създаден кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и ще се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда.
Друга част от текстилните изделия, които са годни за използване отново като дрехи, се изнасят предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и др. Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.
Този щадящ природните ресурси модел има за цел да връща суровините обратно в икономиката и да създава възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукт. По този начин се предотвратява или поне намалява значително добива на нови природни ресурси.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram