На Благовещение стартира инициатива „ДАРете за свят с ПРЕГРЪДКА за всяко ДЕТЕ!“

Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ инициира благотворителна кампания в подкрепа на проект „Прегръдка за всяко дете“ и социалната услуга „Център за обществена подрепа“. Инициативата стартира на 25 март – Благовещение, в Световния ден на социалната помощ, под надслов „ДАРете за свят с ПРЕГРЪДКА за всяко ДЕТЕ!“. Местната организация обяви, че дарения ще се приемат постоянно, тъй като и нуждите на децата са много. Призивът е насочен към всички граждани и представителите на бизнеса в града на розите. Направените подаръци за каузата “Акция Детски свят“, ще бъдат разпределени по следните пера – създаване на кът за игри и терапевтична работа в ЦОП при СНЦ „Бъдеще за децата с увреждания“; подкрепа на социално слаби семейства; предоставяне на пакети за новородени; допълване на „Библиотека на играчките“. „Библиотеката за играчки“ е нова социална услуга, която организацията ще разкрие благодарение на проект „Прегръдка за всяко дете“ по програма „Вяра в децата и семейството“ на Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“.
Без достатъчно играчки и книги, децата не развиват необходимите двигателни умения. Проучванията показват, че играчките са жизнено важни за детето още от кърмаческа възраст. Играта има съществена роля в развитието на детето – да е здраво, щастливо и да води продуктивен живот. Всички мaлчугани се нуждаят от топка за игра, книжки, костюми и пастели. Доказан факт е, че детство без играчки, предразполага децата да развиват асоциално поведение. „Когато вие дарите играчки на нуждаещите се деца, осигурявате извор на енергията и креативността им.“, споделят специалистите от организацията. За целите на кампанията, екипът на сдружението, приема всякаква подкрепа – от доброволчески труд до дарения. Инициативата „ДАРете за свят с ПРЕГРЪДКА за всяко ДЕТЕ!“ е в подкрепа на деца в неравностойно положение от нашата община – деца със специални потребности, деца от семейства с нисък социален и икономически статус, многодетни семейства, деца настанени в институции и приемни семейства, семейства с риск да
изоставят детето си в институция и пациенти на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”. Психолозите към ЦОП Казанлък, споделят, че е добре ако родителите приобщят и децата си в каузата. Например заедно да сортират дрешките и играчките, които са в добро състояние, но вече няма необходимост от тях, да бъдат подарени на друго дете. Това ще спомогне за развитието на социални умения като споделяне, толерантност, милосърдие и ще окаже влияние в оформянето на личността занапред.
От СНЦ „Бъдеще за децата с увреждания“ молят, дарените неща, да са подходящи за деца на възраст от 0 до около 13 години. Дарените предмети и дрехи /ако не са нови/, да бъдат годни за употреба /здрави/ и почистени, с оглед запазване здравето на децата. Екипът на организацията призовава, да не се поставят пари и/или друг вид ценности, в пакетите. „Всички финансови дарения, се приемат единствено и само на място в СНЦ „Бъдеще за децата с увреждания“ срещу Договор/Протокол за дарение и/или по банков път.“, уточни Мария Гинева, председател на „Бъдеще за децата с увреждания“.
Даренията се приемат на адрес: гр. Казанлък, ул. „Войнишка“ 25 /бившата Община No 2/. За улеснение на всички добротворци, екипът на Центъра е направил списък с нещата, които биха могли да помогнат – от дрехи, играчки, книжки – нови и използвани до бебешка козметика. Чрез изпълнението на няколко стъпки, можете да „ДАРите за свят с ПРЕГРЪДКА за всяко ДЕТЕ!“ Получените помощи от играчки, книжки и настолни игри, могат да дадат добро начало на едно детство или да подарят малко вдъхновение и въображение.
„За популяризацията на тази инициатива, ние ще разчитаме на цялата общественост. Споделянето на идеята сред приятели, близки и роднини, колеги и партньори ще осигури подкрепа на повече деца и семейства от нашия град. В кампанията активно се включиха вече няколко майки, които
разпространяват информацията чрез контактите си с други майки в детските градини, в социалните мрежи и т.н. Те се оказаха един особено полезен ресурс за нашата работа. Именно затова решихме в рамките на проекта „Прегръдка за всяко дете“ да бъде създадена мрежа „Родител за подкрепа“. Това ще даде възможност за обмяна на опит и информация между опитни и неопитни родители. Вече имаме няколко семейства, които са заявили своето желание да участват.“, допълни Гинева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram