Наш докторант с принос към „Гласове на миналото“ на ВТУ

Сред изследователи от цялата страна, представили във Великотърновския университет своите най-нови изследвания, свързани с комунистическите репресии и идеологическата пропаганда у нас,  е и казанлъчанинът  Чавдар Ангелов. Той е историк, работи в музей „Искра”, докторант и една от темите, с които се занимава е личността на ген.Иван Вълков.
Чавдар Ангелов взе участие в научна конференция под наслов “Гласове на миналото”. Форумът беше организиран от катедра “Нова и най-нова история на България” при Историческия факултет и имаше за цел тематизирането на различните измерения на паметта за близкото минало и техните проекции в съвременността.
В конференцията се включиха представители на ВТУ, СУ “Св. Климент Охридски”, ЮЗУ “Неофит Рилски”, Нов български университет, Института за исторически изследвания към БАН, Държавен архив – Русе, музеите във Велико Търново и Казанлък, издатели на учебници, преподаватели по история от София, Плевен, Ловеч, Хасково, Русе и Карлсруе (Германия), докторанти и студенти.
“Разработките на изследователите бяха фокусирани в четири тематични направления – “Между илюзиите и реалността – власт, пропаганда, общество”, “(Не)разказани спомени – житейски съдби и лични истории”, “Между прошката и забравата – комунистическият режим през погледа на политическия елит и на обикновените хора”, “Инструментализация на паметта (места на памет – музеи, архиви, читалища, паметници)”. Успоредно с теоретичните аспекти за местата на памет, комунистическите репресии и манипулациите на идеологическата пропаганда, участниците представиха и дискутираха проблеми, свързани с преподаването на този период в съвременното училище. Събитието е част от тригодишния проект “Преживяно минало” на катедрата, финансиран от Министерството на образованието и науката. Научен ръководител на инициативата е доц. д-р Милен Михов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram