Наказаха директори на детски градини, събирали пари от родители

„Директори на няколко целодневни детски градини вече са наказани по Кодекса на труда за неизпълнение на кметски заповеди и разпореждания. Ще има и следващи санкционирани!“, съобщи пред медията ни Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Поводът за наказанията са продължаващите оплаквания за принудително събиране на пари от родителите.

Както многократно „Старозагорски новини“ информира, още на 3 декември 2012 г. кметът Живко Тодоров издаде заповед, с която се забранява събирането на финансови средства от родителите, освен законно постановените с решение на Общинския съвет месечни такси.

Забранено бе и събирането на материални средства – почистващи препарати, тоалетна хартия, салфетки и мокри кърпи, кламери и джобове и др.

Въпреки това още от началото на новата 2014-а учебна година започват оплакванията за рекет над родителите. Общината реагира веднага, изпращайки ултимативни писма до директорите: „След поредните сигнали за принудително събиране на финансови средства от родителите, следва незабавно да преустановите изнудването им!!! Започва поредица от проверки и всеки директор, нарушил заповедта на кмета, ще понесе съответното дисциплинарно наказание по Кодекса на труда“, гласят писмата.

Извършените впоследствие проверки потвърждават изнесените от родителите факти и данни за детските градини No 3 „Ян Бибиян“, No 4 „Бреза“, No 7 „Светулка“, No 13 „Пролет“, No 29 „Славейче“, No 31 „Слънце“ и др.

Следва среща в Общината, разговор „на висок тон“, забележки и предупреждения и обещания от рода на „няма повече“.

Да, ама не!

Родителите продължават неанонимно да се оплакват как са принуждавани да купуват канцеларски материали от рода на кламери, джобове, кабари, папки, хартия и пр. Други са заставени да подписват декларации, че са съгласни да дадат пари.

Млади семейства се молят на определени периоди да внасят на части малки суми, защото не могат да покрият изведнъж исканите пари, които варират от 50 до 140 лева.

Последното постъпило оплакване е от 17 ноември за ЦДГ No 31 „Слънце“. По 140 лева еднократно продължават да искат от ЦДГ No 13 „Пролет“.

Във връзка с нестихващите родителски оплаквания, на 26 ноември зам.-кметът Сотирова кани на поредна среща всички директори на детски градини. На нея стана ясно, че административните ръководства на ЦДГ продължават да се крият зад настоятелствата, които уж били инициатори да се събират пари.

„Това действително може да става, ако настоятелствата имат законното основание, т.е. да са регистрирани като юридически лица – коментира Сотирова. – Всички събрани средства да са внесени в техните сметки и да се издават съответните документи. Чак тогава събраните суми или материални придобивки могат да бъдат дарявани на съответната детска градина, при пълна прозрачност и отчетност пред цялото родителство, и то за дадена кауза. Надявам се веднъж завинаги да секне „инициативността“ на директорите и учителите в тази посока.“

Както е известно, Общината управлява детските градини с една част от държавно делегирания бюджет, който е 1540 лева на дете от първа и втора група и 1783 лв. на дете в трета и четвърта група. Сумата за 5- и 6-годишните е по-голяма, защото предвижда закупуване на материали за работа. Делегираните средства са предназначени за осигуряване на заплати, осигуровки и пр. на педагогически и непедагогически персонал. Месечната издръжка на дете от Oбщината е 155 лева, а 50 лева са таксите, които родителите внасят. Тази издръжка е достатъчно добре разчетена както за консумативи за децата, така и за поддържане на сградите.

В последните години Община Стара Загора направи основен ремонт и цялостно обзавеждане, включително и с постелъчeн материал, почти на всички детски заведения. Т.е. няма причина в тези трудни моменти за цялото ни общество, защото голяма част от хората живеят с 200 лева на месец, да се издевателства върху родителите.

Росица РАНЧЕВА

[advpoll id=“23″ title=“Advanced Poll“ width=“270″]

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram