Най-мащабният проект на Общината е факт: модерна пречиствателна станция

Заключителна пресконференция във връзка с успешното приключване на “Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“ представи основните реализирани дейности, свързани с  реконструкцията и модернизацията на Градската пречиствателна станция за отпадни води – Казанлък, а така също и бяха разяснени  екологичните, социални и икономически ползи от този най-мащабен инфраструктурен проект на община Казанлък.

Заместник кметът Лилия Цонкова определи проекта като най- значимия, който е изпълнявала Община Казанлък към момента и от екологична, и от управленска гледна точка. „Този проект повиши самочувствието ни, както и увереността ни, че можем успешно да работим с външни средства“, не скри удовлетвореността си зам.кметът Цонкова и допълни, че от инженерна гледна точка, огромно предизвикателство пред екипа е било усилието да се работи, без пречиствателната станция да спира дейността си и за миг. „Ако не бяхме постигнали това важно правило, можехме да изгубим средствата по проекта“, каза още Лилия Цонкова.

Общата стойност на мащабния проект възлиза на 22 695 646,07 лева, като в рамките на изпълнението му е постигнато следното: ще се подобри не само начинът на опазване на околната среда, но и качеството на ВиК услугите за 52 723 жители, или 80 000 еквивалент жители, т.е. 100% от населението на агломерацията, подобрени са експлоатационните съоръжения, подменено е основното електро- механично оборудване, което ще доведе до значително намаляване на разходите за енергия, в технологичната система на ГПСОВ са включени съоръжения за отстраняване на биогенни елементи- азот и фосфор, постигната е основната специфична цел на проекта- реконструкция и модернизация на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води- Казанлък.

„Системата, която направихме, няма аналог в света!“, това заяви пред журналистите ръководителят на проекта инж.Кънчо Христов и допълни, че е изграден и изцяло нова линия за третиране на утайки, като с това се решава един огромен проблем, стоял до сега пред жителите на казанлъшкото село Овощник. Софтуерът на системата на „Пречиствателната станция е най- голямото предизвикателство, което стоеше пред нас- той е уникален сам по себе си, защото извършва непрестанен анализ и позволява всички стъпала на системата да се настройват в реално време“, каза още инж.Христов.

Община Казанлък е бенефициент по проект “Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“, който се финансира  от  Кохезионния  фонд  на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Oперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Проектът е на обща стойност 22 695 646,07 лв., от които: 1 135 181,30 лв. собствен принос на Община Казанлък, 187 600,00 лв. по проект за техническа помощ финансиран от ОПОС и 3 712 681,20 лв. възстановимо от НАП ДДС. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 17 660 183,57 лв., разпределена както следва – Кохезионен фонд 14 128 146,86 лв. и национално съфинансиране 3 532 036,71 лв., съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ № DIR-51011116-С026/08.08.2012 г.

Интегрираният воден проект на община Казанлък е ключов за подобряване на ВИК услугите в района, тъй като проектираната през 80-те години на миналия век пречиствателна станция не отговаря на съвременните екологични норми за качеството на пречистените води. При сегашното състояние на приемника, показателите са близко до границата на допустимите норми. В момента към ПСОВ Казанлък се отвеждат отпадъчните води на гр. Казанлък и с. Овощник. Изградената канализация е от смесен тип – битовите, промишлените и дъждовните води се отвеждат заедно с една обща канализационна мрежа до ГПСОВ. Сегашното оборудване на пречиствателната станция е амортизирано и съоръжението няма техническа възможност за отстраняване на биогенните елементи. Приключването на проекта доведе до решаването на тези проблеми. Основните цели заложени в него бяха опазване на околната среда от негативни ефекти, свързани със заустването на отпадъчни води, пречистването им според европейските норми, устойчиво ползване на водните ресурси, както и осигуряване на необходимото количество и качество на водата за населението. Проектът осигури и реконструкция и модернизация на пречиствателната станция, което е свързано с подмяна на основното електро–механично оборудване, монтиране на инсталации за отстраняване на азот и фосфор, електрообзавеждане, система СКАДА, подобряване на експлоатационните съоръжения.

На заключителната пресконференция присъстваха още координаторът на проекта Мариела Атанасова, както и екипът, работил за реализацията му.

Днес в 17:00 часа премиерът на РБългария Бойко Борисов, заедно с кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, ще пререже лентата на новата Пречиствателна станция.

 

Пресцентър на Община Казанлък

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram