Най-възрастният свещеник в епархията, служил при четирима архиереи, стана на 90 години

Ставрофорен свещеноиконом Тодор Милчев от митрополитския храм „Св.Димитър“ в Стара Загора навършва почтената 90-годишна възраст на 15 февруари 2023 г. По този повод, в същия ден, след литургията, оглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, ще бъде отслужен благодарствен молебен и ще бъдат поднесени поздравления към юбиляра.

Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Тодор Милчев е най- възрастният свещеник в Старозагорска епархия. Роден е на 15 февруари 1933 г. в хасковското село Сусам. Баща му е член на църковното настоятелство на изградения в края на Х|Х век в селото православен храм „Св. Атанасий“. Под благотворното влияние на местния свещеник – о. Методий, младият Тодор се насочва по пътя на вярата. През 1947 г. постъпва в Пловдивската духовна семинария. Завършва през 1952 г. и продължава обучението си в Духовната академия в София, където се дипломира през 1956 г. Веднага след завършването на Академията тогавашният Старозагорски митрополит Климент кани наскоро дипломираните богослови Тодор Милчев, Димитър Райчев (бъдещ Врачански митрополит Калиник) и Димитър Попвасилев (бъдещ Видински митрополит Дометиан), които се отличават не само в учението, но и с певческия си талант, да работят в Старозагорска епархия. Отец Тодор пристига в Стара Загора през 1956 г. и веднага е определен за празничен певец и диригент на църковния хор в храм „Св.Димитър“. Остава да живее и работи в града ни до ден днешен, с едно кратко прекъсване в периода 1957-58 година, когато отбива военната си служба в Ансамбъла на строителни войски в София.Дълги години отец Тодор съчетава работата в храм „Св. Димитър“ с длъжността касиер в Старозагорската митрополия. Ръкоположен е за дякон през 1982 г.; за свещеник – през 2003 г. За достойното си служение като дякон получава званието протодякон, а като свещеник е удостоен с нагръден кръст и офикията ставрофорен (т.е. кръстоносен) свещеноиконом.

Името на отец Тодор е неразривно свързано с развитието и разцвета на църковното пеене в Стара Загора, както и с просъществувалата дълги години традиция в храм „Св. Димитър“ да се отслужва всенощно бдение. Благодарение на мъдростта и благия си характер той се радва на обичта и уважението на християните, за мнозина от които се е превърнал в доверен наставник и изповедник.

Бог да го укрепи и да му дари здраве и сили!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram