Над 6 хиляди са възстановили здравните си права по-евтино

Над 6500 жители от Старозагорска област са се включили отново в системата на здравното осигуряване през последното тримесечие на 2015г. , съобщават от НАП. Всички, които са възстановили здравните си права по-евтино в края на годината, нека не забравят да заплатят месечната вноска за здраве от 16,80 лева, апелират данъчните служители. В случай, че пропуснат един месец, рискуват отново да са с прекъснати здравни права и ще трябва да платят вноските си за пет години назад. Преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да подадат Декларация образец 7. Ако лицата имат по-стари задължения, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление (2а), в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай, преведените пари ще отидат за покриване на най-старите им задължения, ако имат такива.

След 1 януари 2016 г. прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите ще се възстановяват при условие, че платят всички дължими осигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца), а не както бе сега – три години, припомниха от Националната агенция за приходите.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравноосигурителния статус може да се направи и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram