Над 1 400 изпълнители на „Орфеево изворче“ в Стара Загора

Утре в Стара Загора се открива 15-то  издание на детския  фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, в което се очаква да участва над 1 400 изпълнители, обявиха на пресконференция днес организаторите от Национален музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче“ и Община Стара Загора.

Едно от най-големите културни мероприятия в България дава сцена за изява на деца таланти в областта на фолклорното изкуство. Участниците могат да бъдат на възраст от 7 до 29-годишна възраст и трябва да изпълняват чист, автентичен фолклор, поясни зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя уточни, че събитието е част от календарния план на Министерството на културата, което ще позволи на участниците да получават и други отличия, както и стипендии.

Дефиле на участниците ще започне утре в 9.00 ч. от сградата на Община Стара Загора до Синдикалния дом. Официалното откриване е на 20.03.2015 г. /петък/ от 9.30 ч. на сцената на Дом на културата. След това конкурсната програма продължава в петък и събота в залите на Център за наука култура и изкуство, НЧ „Родина 1860“ , НЧ „Св. Климент Охридски“ 1858“ и Дом на културата.

За първи път на конкурсната програма ще се допуска присъствие на публика, уточни Александър Костадинов от Национален музикално-фолклорен съюз, който отбелязва 20-та си юбилейна година през 2015 г.

Тържественото закриване на конкурса е на 22 март от 10.00 ч. на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ с гала концерт на лауреатите от конкурса, които ще получат награди.  Голямата награда е на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

 

Програмата на конкурса:

 

20.03.2015г.

9.00ч. – Дефиле на участници в конкурса

9.30ч. – Официално откриване на конкурса, в концертната зала на Синдикалния дом

10.30ч. – Начало на конкурсната програма

Синдикален дом – Танцови състави и ансамбли, словесен фолклор, народни обичаи и ревю на автентични носии.

Център за наука, изкуство и култура – Народно пеене, индивидуални изпълнители – I-ва и II-ра възрастови групи.

Читалище „Родина“, Концертна зала – Народни инструменти, оркестри и камерни инструментални групи.

Читалище „Св. Климент Охридски“, Концертна зала – Хорове и камерни вокални групи

Малка концертна зала – Народно пеене, индивидуални изпълнители – III-та, IV-та и V-та възрастови групи.

21.03.2015г.

9.30ч. – Конкурсната програма продължава по същото разпределение на залите.

22.03.2015г.

10.00ч. – Гала концерт на лауреатите от конкурса.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram