Наградиха водолазите, спасили от наводнение Павел баня

За 26-и пореден път бяха наградени победителите в конкурса „Пожарникар на годината”.

Най-добрите огнеборци, спасители и доброволци за 2020 година получиха своите награди на кратка церемония в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Годината, която измина, бе сложна, но пожарникарите и спасителите съумяха да се справят с предизвикателствата, включително с дейностите, свързани със здравната криза. Лично се убедих в работата на екипа на комисар Николай Вълчев, при големите пожари от последното лято на територията на област Хасково. Щастлив съм, че именно той е носител на тази престижна награда“, каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски в поздрава си към отличените в конкурса „Пожарникар на годината 2020 г.“.

Сред отличените с колективна награда са и мл. инспектор Надеждю Агов и мл. инспектор Красимир Добранов – водолази в сектор СОД към РДПБЗН-Пловдив. На 2 май двамата успяват да освободят повреден изпускателен кран на язовир Бяла чешма и по този начин да спасят от наводнение град Павел баня.

Микроязовирът „Бялата чешма“, който се намира на близо 500 метра от първите къщи в Павел баня, бе буквално на сантиметри от преливане след пороите през май 2020 година.

Бурните дъждове и оттокът на водата от планината запълниха водоема изключително бързо. От Общината не са имали възможност да пуснат изпускателния кран заради бързото му запълване, но кметът Иса Бесоолу създаде бърза организация, за да не се допусне наводнение в града. Няколко помпи на пожарната цяла вечер източваха вода. На място пристигна дори министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram