Навършват се 40 години от първа копка на модерната сграда на ХГ-то

На днешния ден през 1976 г. е направена първа копка на новата сграда на Художествената гимназията в Казанлък, днешната НГ ПИД „Акад. Дечко Узунов“. Тя води началото си от 1968 г., създадена като първи филиал на Софийската художествена гимназия към Министерството на културата. ХГ-то в Казанлък през 1972 г. завършват учениците от първия випуск на специалността „Изобразителни изкуства”.
За учебната 1974/1975г., след конкурсен изпит на над 700 кандидати, се приемат ученици в две паралелки специалност „Дизайн” /промишлени форми/. Така се поставя началото на средното образование по дизайн в България. Програмата за обучение по тази специалност е изготвена от пионера на дизайна – доц. Васил Стоянов, а училището се преименува в Средно Художествено Училище.
В годината на първа копка на новата сграда, гимназията става самостоятелно Средно Специално Художествено Училище.

Едва в 1985 г., училището се настанява в новата модерна сграда, построена като еталон за училищата по приложни изкуства с просторни ателиета по рисуване, живопис, дизайн, скулптура, графика, фотография, с работилници по металообработване, дървообработване, пластмаси и гипсолеене, библиотека със специализирана литература и актова зала с 280 места. Две години по-късно, в памет на великия български художник от град Казанлък Дечко Узунов, училището приема негово име и се утвърждава като Художествено Училище за промишлени форми „Академик Дечко Узунов”. Ражда се и новата специалност „Лютиерство”, за изработка и реставрация на класически струнни инструменти, единствена по рода си на Балканите. През 2000 г. училището преминава на подчинение на Министерството на образованието и се преименува на Професионална гимназия за промишлени форми „Академик Дечко Узунов” (ПГПФ”Акад.Д.Узунов), а от 2003 г. е Професионална гимназия по пластични изкуства „Академик Дечко Узунов”.
Първите ученици от специалността „Рекламна графика”, която съчетава художествените традиции и новите информационни технологии влизат в клас през учебната 2006/2007 г., а от 2012 г. за първи път се разкрива паралелка 5 клас „Изобразително изкуство“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram