Навършват се 143 години от Освобождението на Казанлък

Без официални тържества ще протече в Казанлък отбелязването на 8 януари – 143 години от Освобождението на града от турско робство. В двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“ ще бъде отслужена кратка заупокойна молитва, след което ще бъдат поднесени цветя на Паметника на невинните жертви на османските орди – 340 деца, жени и старци.
Днес ще бъде открит и новият мини футболен комплекс в града. Ще бъде проведена и церемонията по награждаване Спортист на годината на Казанлък.

Малко известен факт от историята на България е обявяването от Казанлък на свободата ни.
Веднага след Освобождението на града на 8 януари, 1878 г. в Папазовата къща в Казанлък (под домакинството на заможните братя, търговци на розово масло Димитро и Ботьо Папазоолу (Папазови) се разполага Главната квартира на руската армия.

В Папазовата къща се водят първите преговори за прекратяване на военните действия по време на Руско-турската Освободителна война и тук, в Казанлък са изработени условията на бъдещия мирен договор, подписан в последствие на 3 март, 1878 г. в Сан Стефано.

Макар преговорите в Казанлък през януари, 1878г. да завършват без успех точно те поставят главните изисквания на бъдещия мирен Санстефански документ.

Казанлък е освобождаван два пъти. След битката при Стара Загора и Джуранли, днешно Калитиново, през юли 1877 г., Стара Загора е опожарена. Войските на генерал Гурко се изтеглят към Шипка, на 20 юли (1-и август) в Казанлък идват първите бежанци от Старозагорско. Българите от Казанлъшко също започват да бягат на север към свободните територии отвъд Балкана – Габрово, Севлиево, Търново, Свищов и Горна Оряховица. Отстъплението на руската армия се превръща в бедствие и смърт за българите от Старозагорско и Казанлъшко.

Броят на избитите при връщането на турските войски в региона не е уточнен, но по спомените на Константин Бозвелиев, в къщите от Куленската махала месеци се виждат скелети от непогребани трупове. Населението на Казанлък, Шипка, Енина, Карагитли /Виден/, Горно Черковище, Търничане и Едрево, е подложено на грабежи.

Окончателното Освобождение на Казанлъшко идва с второто, зимно настъпление на руските войски и българското Опълчение, когато в града влиза отрядът на ген. Шнитников на 27-и декември (8-и януари) по нов стил.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram