Навършват се 105 години от рождението на диригента и композитор Йоско Йосифов

96На днешния ден в Казанлък е роден големият български диригент и композитор Йосиф Александров Йосифов, по-известен като Йоско Йосифов, един от основателите на Старозагорската и на Варненската опера. Роден е през 1911 г. Неговият баща Александър е създател на читалище „Искра“ в Казанлък, където сформира оперна трупа. В нея играе цялото му семейство – жена му Райна, както и децата му Йоско, Илия и Малина. Коронен номер на съпрузите Александър и Райна Йосифови била операта „Трубадур“. Двамата изпълнявали дълги години ролите на Леонора и граф Луна. Най-близки приятели на дядо Александър са академик Петко Стайнов и професор Стоян Брашованов. Под тяхно въздействие се оформя музикалният мироглед на Йоско Йосифов.

От 7-годишна възраст свири на пиано и флейта, в гимназията ръководи училищния оркестър и хор. Още от младежките си години започва да композира. Негови преподаватели в Държавната музикална академия са прочутите проф. Добри Христов и проф. Панчо Владигеров. Завършва Музикалната академия в София и е диригент на хор „Родна песен“. От 1939 до 1945 г. е диригент на Радио Стара Загора и диригент на обществената опера в града. През 1947 г. той е назначен за главен диригент на Варненската опера и филхармония, където остава до пенсионирането си през 1969 година. В репертоара си като диригент Йоско Йосифов има над 2400 оперни спектакъла и концерта и над 56 постановки.

Освен диригент, Йосифов се изявява и като композитор. Автор е на симфонични и музикално-сценични творби, инструментални концерти, камерно-инструментални и хорови произведения, песни и сюити.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram