Москва подарява на Гурково бюст на патрона-генерал

Бюст на ген. Гурко откриват утре в едноименния град. Паметникът е дарение от правителството на руската столица Москва за 40-годишнината от обявявнето на Гурково за град, според кмета Стоян Бонев.

Идеята за увековечаване паметта на един прославените командири в Руско-турската Освободителна война, се зародила миналата година при откриването на първия паметник на Гурко в София. Както е известно, в началото на войната като командир на Предния руски отряд ген. Гурко освобождава старопланинските проходи и с бърз марш стига Стара Загора.

Бюст-паметникът на генерал Гурко е изработен от световно известния руски скулптор Григорий Потоцкий, който ще присъства на официалното откриване утре от 17:30 часа на централния площад „Освобождение“ в Гурково.

Мултимедийни презентации „Моята визия за бъдещето на Гурково” на ученици от СОУ „Хр. Смирненски” гр. Гурково и ОУ” Св. Св. Кирил и Методий” с. Паничерево и излъчване и награждаване на номинираните презентации се предвижда за днес от 18:00 часа в НЧ ”Войвода Генчо Къргов – 1920”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram