Моника Динева, БСП: Общината намалява парите за ин витро и сигурността на казанлъчани, но се залага сериозно на глобите

Поредица от намалени суми в тазгодишния проект за бюджет на Общината видяха от БСП в Казанлък. Част от тях коментира на днешната пресконференция на социалистите общинският съветник от левицата адвокат Моника Динева:

 

Не бива да забравяме, че Общината има преди всичко социална функция. Тя трябва да бъде в полза на жителите, да им създава условия за развитие, а не по някакви начини да ги затруднява и финансово и административно и по всякакъв друг начин.

Във връзка с предложенията на БСП за намаляване на цените на таксите в детските градини и ясли, ако това наше предложение бъде одобрено от Общински съвет, имаме готовност да внесем промени в Наредба №26, която касае именно администрирането на местните такси.

Социалната функция на бюджета е изключително важна и припомням, че във връзка точно с тази функция, ние сме правили през годините редица предложения, които не бяха приети. Едно от тях е категоричното противопоставяне на увеличението на таксите за детските заведения и ако видите Наредба №26, там има и драстични увеличения на таксите за услуги, които Общината предлага.

Не бива да пропускаме и факта, че Общината предоставя и еднократни помощи за граждани. Тези помощи години наред не са променяни. Нито в общия обем в бюджета, нито максималния размер, предлаган индивидуално на гражданите.

Тази година има предвидени в бюджета по-малко средства по програмата за ин винтро. Миналата година приехме да работи тази програма, приехме правилник, по който да се кандидатства за финансиране. Имаше доста сериозен интерес от семейства от града. Тази година виждаме, че сумата е намалена на 8 000 лв. Ние искаме да стимулираме раждаемостта, да създадем предпоставки за хората, които не могат да заченат по естествен път, да го направят с финансовото съдействие на Общината, макар че заложените суми са твърде недостатъчни. Знаем какви са цените на ин витро процедурите, но поне част от изследванията може да поеме Общината.

От справките виждаме доста по-малка сума за отбрана и сигурност. Ние не искаме в бюджета на Общината непредвиждането на недостатъчна сума да влияе на сигурността и спокойствието на гражданите. Всеки ден четем криминалните хроники и трябва да инвестираме в тази посока-за осигуряване на спокойствието на населението.

В справките, които са ни предложени я няма сумата за реконструкцията на „Розариума” и „Тюлбето”. Сумата е около 5 млн.лева, не са лев, не са два. Не е видно как е разходвана точно.

Но е много интересна справката за събираемостта на глобите. Сумата, която е предвидена е значително по-малка от събраната. От планираните 325 000 лева Общината е събрала 615 408 лв., почти двойно повече. Но факт е, че тези средства са дошли от жителите на Община Казанлък. Дисциплиниращ ефект едва ли е постигнат.”  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram